05 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Corona kræver flere milliarder til sundhed

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 11. marts, 2020, 14:45:44

Corona kræver flere milliarder til sundhed

Coronavirus sætter en stadig mere markant dagsorden i mediebilledet, i det politiske liv, på arbejdspladserne og i familierne, i takt med at smittetallet vokser, og stadigt flere lande påvirkes.

Der er mange gode elementer i den samlede strategi for håndteringen af coronaepidemien, som regeringen og de relevante myndigheder fremlagde i tirsdags. Myndighederne forventer, at 10 procent af danskerne vil blive smittet i den første bølge, det vil sige 600.000 mennesker. Det siger noget om, hvad det er, der ligger foran os i de kommende måneder.

Bemærkelses-værdigt nok har regeringen ikke besluttet en storstilet hjælpepakke til det danske sundhedssystem.

Her skal man ikke – heller ikke under denne krise – vente solidaritet og samfundssind fra kapitalen. Kravet fra SAS om massiv lønnedgang til de ansatte er et forvarsel om, hvad der vil komme, hvis epidemien udvikler sig, som myndighederne forudser.

I gode tider kræver kapitalen at beholde deres overskud. I krisetider får monopolerne statsstøtte. I første omgang indfører regeringen udsættelse af virksomhedernes betaling af medarbejdernes indkomstskat og moms. Kursen er sat mod nye hjælpepakker.

Spredningen af corona understreger betydningen af, at der er et godt og velfungerende sundhedsvæsen. Men finansieringen af hele den offentlige sektor undergraves af skattetænkning, skattely, og gentagne skattelettelser i milliardklassen til de mest velstående og til storkapitalen.

Samlet set lider det danske sundhedsvæsen og resten af den offentlige sektor under konsekvenserne af årtiers udsultning og bølger af massefyringer, som har sat sig dybe spor på alt fra hospitaler til ældreplejen.

Nu skal de offentligt ansatte yde en nødvendig og historisk ekstraindsats. Men bemærkelsesværdigt nok har regeringen ikke besluttet en storstilet hjælpepakke til det danske sundhedssystem, som nu står overfor den måske største belastning nogensinde, herunder behandling af de mange tusinder smittede, som man forventer i de kommende måneder.

En stærk offentlig sektor kan naturligvis ikke forhindre corona. Men det vil have en markant indflydelse på udviklingen af epidemien og omfanget af de menneskelige omkostninger og antallet af dødsfald, der vil komme som konsekvens af epidemien.

Nyeste artikler

Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause