27 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Corona kræver flere milliarder til sundhed

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 11. marts, 2020, 14:45:44

Corona kræver flere milliarder til sundhed

Coronavirus sætter en stadig mere markant dagsorden i mediebilledet, i det politiske liv, på arbejdspladserne og i familierne, i takt med at smittetallet vokser, og stadigt flere lande påvirkes.

Der er mange gode elementer i den samlede strategi for håndteringen af coronaepidemien, som regeringen og de relevante myndigheder fremlagde i tirsdags. Myndighederne forventer, at 10 procent af danskerne vil blive smittet i den første bølge, det vil sige 600.000 mennesker. Det siger noget om, hvad det er, der ligger foran os i de kommende måneder.

Bemærkelses-værdigt nok har regeringen ikke besluttet en storstilet hjælpepakke til det danske sundhedssystem.

Her skal man ikke – heller ikke under denne krise – vente solidaritet og samfundssind fra kapitalen. Kravet fra SAS om massiv lønnedgang til de ansatte er et forvarsel om, hvad der vil komme, hvis epidemien udvikler sig, som myndighederne forudser.

I gode tider kræver kapitalen at beholde deres overskud. I krisetider får monopolerne statsstøtte. I første omgang indfører regeringen udsættelse af virksomhedernes betaling af medarbejdernes indkomstskat og moms. Kursen er sat mod nye hjælpepakker.

Spredningen af corona understreger betydningen af, at der er et godt og velfungerende sundhedsvæsen. Men finansieringen af hele den offentlige sektor undergraves af skattetænkning, skattely, og gentagne skattelettelser i milliardklassen til de mest velstående og til storkapitalen.

Samlet set lider det danske sundhedsvæsen og resten af den offentlige sektor under konsekvenserne af årtiers udsultning og bølger af massefyringer, som har sat sig dybe spor på alt fra hospitaler til ældreplejen.

Nu skal de offentligt ansatte yde en nødvendig og historisk ekstraindsats. Men bemærkelsesværdigt nok har regeringen ikke besluttet en storstilet hjælpepakke til det danske sundhedssystem, som nu står overfor den måske største belastning nogensinde, herunder behandling af de mange tusinder smittede, som man forventer i de kommende måneder.

En stærk offentlig sektor kan naturligvis ikke forhindre corona. Men det vil have en markant indflydelse på udviklingen af epidemien og omfanget af de menneskelige omkostninger og antallet af dødsfald, der vil komme som konsekvens af epidemien.

Nyeste artikler

Fagligt
27. okt. 2020 - 11:51
Her er folkene bag vognmandsfirma med 25 faglige sager om lønsnyd på sit CVLSP Logistik Service Partner ApS har siden 2017 snydt massevis af chaufføransatte for løn, feriepenge og pension. Personkredsen bag firmaet er svær at få i tale, men her kan du se, hvem der er involveret.
27. oktHer er folkene bag vognmandsfirma med...
Idekamp
27. okt. 2020 - 09:21
Gravsten over dansk fiskeriBelgiske bomtrawlere med tonstunge kædemåtter smadrer lige nu havbunden ud for Thyborøn, skriver Landsforeningen Levende Hav. "Hvorfor byder havnen i Thyborøn de belgiske og de hollandske bomtrawlere velkommen, når de ved, hvordan det fiskeri foregår?"
27. oktGravsten over dansk fiskeri
Indland
27. okt. 2020 - 07:28
Minister tavs om hemmelighedsfuld undersøgelseskommissionJustitsministeren afviste – først på et samråd og kort efter i folketingssalen – at svare på, hvad den undersøgelseskommission, der skal kortlægge skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste, skal undersøge og ikke skal undersøge.
27. oktMinister tavs om hemmelighedsfuld und...
Indland
27. okt. 2020 - 07:27
Kritiske høringssvar: Mørklagt FE-undersøgelse kan svække tillidEn mørklagt undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste kan svække offentlighedens tillid, advarer Institut for Menneskerettigheder. Dommerforeningen kritiserer, at regeringen kan sortere i de tre dommere, der skal foretage undersøgelsen.
27. oktKritiske høringssvar: Mørklagt FE-und...
Idekamp
26. okt. 2020 - 13:33
Milepæl for atomvåbenfri verdenMed Honduras' ratificering træder FN-traktaten om forbud mod atomvåben i kraft, da 50 lande dermed har ratificeret. "En historisk milepæl i kampen for en atomvåbenfri verden", udtaler en forbyd atomvåben-kampagne.
26. oktMilepæl for atomvåbenfri verden
Idekamp
26. okt. 2020 - 12:19
Stop tortur af interkønI dag på Intersex Awareness Day kræver Socialistisk UngdomsFront, at regeringen stopper for tvangsoperationer i Danmark.
26. oktStop tortur af interkøn
Arbejderen
26. okt. 2020 - 07:00
"Frihedens Vej" sælges til fordel for ArbejderenHoward Fasts roman "Frihedens Vej" skildrer tidligere slavers besættelse af plantager i alliance med fattige hvide efter afslutningen af den amerikanske borgerkrig i 1870'ernes Virginia.
26. okt"Frihedens Vej" sælges til...

< okt 2020 >

29
29. okt. 2020 - 14:00 til 15:00

< nov 2020 >

04
04. nov. 2020 - 19:00 til 22:00
05
05. nov. 2020 - 14:00 til 15:00
07
07. nov. 2020 - 14:00 til 19:00