06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Corona-kapitalisme nej tak

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 16. marts, 2020, 14:27:40

Corona-kapitalisme nej tak

Katastrofekapitalismen. Sådan betegner forfatteren Naomi Klein vores nutid i bogen Chokdoktrinen.

Pointen er, at kriser, naturkatastrofer og terrorangreb, der bringer folk i chok, bliver udnyttet til at gennemføre en politik, der samler rigdommene på elitens hænder og fratager den brede befolkning politiske og økonomiske rettigheder.

Coronakrisen er ikke en undtagelse:

Den franske præsident Macron gennemtrumfede for nylig sit angreb på franskmændenes pensionsforhold per dekret i ly af coronakrisen.

I USA har Trump indført skattelettelser rettet direkte mod det sociale sikkerhedsnet og lovet støtte til sine milliardærvenner i olie- og gasindustrien.

Samtidig plager verdens største banker om øget deregulering på grund af krisen.

Det er ikke politiske tiltag, der løser problemerne, men som fremmer magthavernes nyliberale dagdrømme. Der vil komme mange flere eksempler.

I Danmark forsøger forligsmanden netop nu at presse overenskomstaftaler igennem på et tidspunkt, hvor de normale demokratiske kanaler er sat ud af kraft, hvor fagbevægelsens position er svækket, og hvor en strejke kan vise sig at være uden reel effekt.

Under pandemien oplever de mest udsatte grupper på arbejdsmarkedet samtidig, hvad det i sidste ende betyder at stå uden rettigheder.

Buschauffører, butiksansatte, rengøringsfolk, tjenere og andre på såkaldte nul-timers-kontrakter smides på porten uden varsel.

Eller rettere: De bliver ikke kaldt ind, for de står i sagens natur bare til rådighed for arbejdsgiveren uden ret til garanterede timer.

Samtidig uddeles der hjælpepakker til erhvervslivet, som i årevis har udbetalt af rekordoverskud til aktionærer og ledere.

I den anden ende af skalaen knokler lavtlønnede mere end nogensinde for at holde samfundet kørende og sørge for varer på hylderne. Coronakrisen udstiller og skærper uligheden og modsætningerne.

Hastelove indskrænker de borgerlige rettigheder og lukker grænserne for mennesker – ikke for varer. Imens får coronaramte flygtninge i lejre på Lesbos lov til at rådne op.

Der er brug for solidaritet og modstand, hver gang coronakrisen bliver misbrugt til at ramme arbejderklassen og de svageste.

Der er brug for at holde øje med, at særlove ikke bliver permanente. Lad os i stedet gøre krisen til en løftestang for, at vi tager magten fra katastrofekapitalisterne!

Nyeste artikler

Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause