19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Coop svigter sit ansvar

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 29. juni, 2020, 15:02:23

Coop svigter sit ansvar

De seneste uger har lagerarbejderne på Coops lager i Hasselager ved Aarhus kæmpet en indædt kamp for at blive behandlet med bare et minimum af værdighed.

Ledere og mellemledere har jagtet de ansatte, overvåget dem og stanget advarsler ud for bagateller. Det er tydeligt, at det har været ledelsens mål at knække 3F’s faglige klub på lageret og indføre forhold, der er inspireret af den amerikanske koncern Amazon.

Det er selskabets topledelse, der har ansvaret for det terrorregime, lagerets ledelse – med arbejdernes ord – udfører.

Folk er blevet overvåget på toilettet og i spisepausen. De er blevet kaldt til kammeratlige samtaler med trusler om fyringer og udsat for et pres, der ikke hører hjemme på det danske arbejdsmarked. 

De ansatte var så trykkede, at det i første omgang var en anonym gruppe, der sendte et brev til Coops ledelse og bad dem tage affære. De var bange for at miste deres job, og deres tillidsmand var allerede blevet bortvist på grund af bagateller. Siden valgte 230 kolleger at skrive under på opråbet.

Nu har bestyrelsen i Coop så svaret. Eller rettere: De har undladt at svare på de relevante spørgsmål, som deres ansatte i Aarhus har stillet. Ledelsen konstaterer arrogant, at der jo altid er to sider af en sag, og beder så i øvrigt de forfulgte lagerarbejdere om at sætte sig sammen med de ledere, der har jagtet dem i flere år – og tale sig til rette i god ro og orden.

Der er tale om et eklatant svigt fra Coops side. Det er selskabets topledelse, der har ansvaret for det terrorregime, lagerets ledelse – med arbejdernes ord – udfører. Som virksomhed, der er vokset ud af andelsbevægelsen, har Coop endda et særligt ansvar for samarbejde, medejerskab og menneskelighed. Det er pist væk. De fine ord i Coops etiske værdier er ikke det papir værd, de er skrevet på.

Lageret i Aarhus er desværre ikke det eneste, hvor Coop har problemer med ledelsen, men det er her, det står værst til.

Derfor er bolden nu spillet videre til alle dem, der har mulighed for at støtte op om lagerarbejderne i Hasselager. Der er forbrugere, medlemmer, andelshavere og kolleger fra andre virksomheder. Det er nu, de skal mærke, at de ikke er alene.

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...