04 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 17 °C

Brobyggeri på afveje

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 17. juni, 2020, 13:12:19

Brobyggeri på afveje

Byggeriet af Storstrømsbroen, som vil blive Danmarks tredjestørste bro, har været i gang i snart to år. Det har været en kaotisk periode, som startede, allerede inden kontrakten blev underskrevet. Det blev et italiensk konsortium, Storstroem Bridge Joint Ventura (SBJV), som fik kontrakten i 2017, fordi det tilbød at bygge broen 400 millioner billigere end andre. Et ildevarslende tegn på, at man planlagde massiv løndumping.

Det skortede ikke på advarsler mod konsortiet, hvor to af de tre daværende virksomheder bag konsortier var involverede i gigantiske sager om korruption og mafiatilknytning i Italien. Men den daværende regering valgte alligevel at underskrive kontrakten med henvisning til EU's udbudsregler.

Fra første færd har byggeriet været plaget af et arbejdsmiljø helt ude af kontrol.

Konsortiet valgte derefter at hyre to underentreprenører, som er velkendte fra det københavnske metrobyggeri, hvor de afpressede den importerede arbejdskraft i en sådan grad, at fagforeningen BJMF senere kunne oprulle Danmarkshistoriens største sag om løndumping. De ansatte blev snydt for 60 millioner kroner.

Det er stort set kun udenlandske virksomheder, som efterfølgende har fået underentrepriser på broen... På trods af SBJV's løfter om at anvende lokal arbejdekraft under byggeriet, er tre ud af fire ansatte udenlandske arbejdere. Og det forventes, at dette tal vil vokse, i takt med at byggeriet skrider frem. Imens melder lokale fagforeninger om masser af lokale bygningsarbejdere, som i dag står uden job.

Og det stopper ikke her. Fra første færd har byggeriet været plaget af et arbejdsmiljø helt ude af kontrol. Mere end 100 gange har arbejdstilsynet grebet ind, ofte imod et regulært livsfarligt arbejdsmiljø. Flere sager er politianmeldt. Vejdirektoratet, som er statens bygherre på projektet, har måttet indføre skærpet tilsyn med brobyggeriet, men har igennem de sidste to år slet ikke levet op til sit ansvar for at sikre, at arbejderne på broen er beskyttet af et godt og forsvarligt arbejdsmiljø.

Men hverken de ansattes arbejdsforhold eller miljøet omkring byggeriet bekymrer tilsyneladende SBJV. Konsortiet er nemlig også blevet politianmeldt for brud på miljøloven af kommunen. Det skete efter en meget alvorlig forurening med flyveaske, som SBJV havde oplagret i området og ikke fjernede efter påbud fra kommunen.

EU's udbudsdirektiv undergraver både løn og arbejdsforhold på arbejdspladser i Danmark. Det er ikke konkrete eksempler, det skorter på.

Letbanen i Aarhus, metrobyggeriet i København og nu Storstrømsbroen. Gigantiske projekter i en dansk sammenhæng, hvor udenlandske virksomheder med et blakket rygte, mafiaforbindelser og massiv brug af social dumping sikrede sig byggeprojekterne i kraft af EU's udbudsregler. Disse regler tillader i øvrigt heller ikke, at der i udbudte projekter stilles krav til virksomhederne om, at de skal leve op til hverken et socialt eller miljømæssigt ansvar.

Mange andre lande har lignende erfaringer med disse konsortier, som også forbindes med fagforeningsfjendtlighed, trusler mod de ansatte og deres familier, korruption og narko. 

Da Italien vedtog en lov for at dæmme op imod mafiaens forsøg på at overtage offentlige opgaver ved at begrænse brugen af underentreprenører, greb EU-domstolen ind og krævede loven afskaffet.

Nyeste artikler

Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...
Fagligt
04. aug. 2020 - 05:50
Store faggrupper har reelt ingen mulighed for at tegne lønforsikringDanskernes mulighed for at forsikre sig ved arbejdsløshed afslører massive forskelle i pris og vilkår. Store faggrupper efterlades uden reel mulighed for at tegne forsikringerne, viser en ny analyse fra Tænketanken Cevea.
04. augStore faggrupper har reelt ingen muli...
Udland
03. aug. 2020 - 14:29
Hviderussisk præsidentvalg er blevet overraskende interessantPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg. Længe var der udsigt til et forudsigeligt resultat, hvor Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko vanen tro kunne fortsætte. Men pludselig er valgkampen blevet overraskende interessant.
03. augHviderussisk præsidentvalg er blevet...
Idekamp
03. aug. 2020 - 11:56
Næsten 20 års politik med skattelettelser har slået fejlJesper Park van der Schaft giver tre eksempler på, at mennesker ikke får den rette hjælp, og påpeger en årsag.
03. augNæsten 20 års politik med skattelette...
Idekamp
03. aug. 2020 - 10:45
Nej til kontant betaling i busserneUdtalelse fra Faglig Chaufførklub Stilling om genindførsel af kontant betaling i busserne i Midttrafiks område.
03. augNej til kontant betaling i busserne
Udland
03. aug. 2020 - 05:50
Bag om Trumps føderale oprustning mod Black Lives MatterDonald Trumps indsættelse af føderale styrker i Portland, Oregon, rejser flere spørgsmål, mener dansk professor. Der hersker uklarheder om, hvorvidt indgrebet mod Black Lives Matter-demonstranter er lovligt, og hvad Trumps bagtanker er med indsatsen.
03. augBag om Trumps føderale oprustning mod...
Udland
03. aug. 2020 - 05:32
Corona rejser det store spørgsmål om 'retten til livet'Eksperter vurderer, at 99 procent af USA's 150.000 coronadøde kunne være reddet. Hvor er deres ret til livet blevet af, spørger Henrik Thejl i denne 13. reportage fra Cuba, som også konstaterer, at corona igen flammer op enkelte steder i Cuba.
03. augCorona rejser det store spørgsmål om...