24 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 6 °C

Borgerlige medier i oprørets tid

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 05. december, 2019, 10:58:53

Borgerlige medier i oprørets tid

Et billede i dagens Berlingske viser en mand i gul vest med en stor forhammer højt hævet over hovedet. Himmelen er grå, og luften tyk af røg. Bag røgskyerne er der røde faner og fagforeningsfaner fra det franske faglige LO, CGT.

Overskriften lyder: "Macron har lagt sig ud med en farlig modstander – og det kan gå helt galt".

Hvis du demonstrerer mod regeringer, der truer de store monopoler eller USA's magt, så får du mediernes sympati.

Artiklen på Berlingske handler om torsdagens generalstrejke i Frankrig, som er rettet mod præsident Macrons planer om at skære franske pensioner ned med 20 til 40 procent. 

TV2 News: "Frygter vold" – den samme tone præger andre medier. Og vold fra demonstranternes side, skal man forstå.

Det er en tid med uro og oprør. Folkelige kampe for sociale fremskridt eller – som i blandt andet i Frankrig – imod nedskæringer med social og økonomisk tilbagegang. Der er uro og oprør i Libanon, Chile, Iran, Irak, Hongkong, Colombia, Bolivia, Venezuela og flere andre steder.

Men den, som følger mediernes dækning af protesterne verden over, vil bemærke, at der er noget, som ikke stemmer. Demonstranter i Venezuela og Hongkong kaldes fredelige demokratiaktivister, selvom de brænder politiske modstanderes huse af, er fortalere for imperialistisk intervention og støtter fascistiske statskup.

Men når for eksempel Chiles folk gør oprør mod en højreregering, som støttes af USA, så lyder det anderledes, selv om regeringen sætter militæret ind mod de unge demonstranter, og mange bliver dræbt.

Hvis vi husker lidt tilbage til dagene efter 20. oktober i Bolivia, da højrekræfter demonstrerede mod den venstreorienterede præsident Evo Morales, så talte medierne dengang om et folkeligt og fredeligt oprør mod en autoritær præsident. Så kom højrekuppet den 10. november, og når så fattige mennesker marcherer mod hovedstaden, handler det om "voldelige protester", selv om volden opstod, da militær og politi stoppede demonstrationen.

Kort sagt: Hvis du demonstrerer mod regeringer, der truer de store monopoler eller USA's magt, så er det godt, og du får mediernes sympati. Hvis du omvendt kæmper mod regeringer, der står på monopolernes og USA's side, så beskrives det negativt, eller medierne tier.

Det er oprørets tid mange steder i verden. Og der findes al mulig grund til at gøre oprør – også i det råkapitalistiske Hongkong eller mod det religiøse styre i Iran. Men hvis et folkeligt oprør lader sig udnytte af imperialismen og reaktionære kræfter, så vil det mislykkes og risikerer at ødelægge mulighederne for virkelig progressiv forandring for den brede befolkning; se bare på Libyen og Syrien.

God kamp til Chiles oprindelige folk og studerende mod højreregeringens angreb og for en demokratisk forfatning!

God kamp mod kup og kupforsøg i Bolivia og Venezuela!

God kamp til franskmændene mod Macrons angreb på arbejdernes pensioner!

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...