12 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Borgerlig forvirring om antisemitisme

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 19. november, 2019, 15:05:28

Borgerlig forvirring om antisemitisme

En bande nynazister benyttede Krystalnatten i år til et antisemitisk fremstød mod blandt andet jødiske gravstene på en kirkegård i Randers. Nu venter et retsligt efterspil, hvor de skyldige nazister forhåbenligt får deres velfortjente straf.

Berlingske og Jyllands-Posten har brugt anledningen til at igangsætte et ideologisk opgør med antisemitismen – eller rettere: Man forsøger at bruge nynazisternes hadforbrydelser til at anklage venstrefløjen for at være bærere af antisemitisme, angiveligt skabt gennem venstrekræfternes historiske bånd til Mellemøsten.

En debattør i Jyllands-Posten benyttede sågar anledningen til at sætte lighedstegn mellem Hitler og Marx og advare imod enhver form for "socialisme".

Det er ikke antisemitisme at opfordre til boykot af Israel.

Disse angreb på venstrefløjen er absurde. Der findes ikke noget venstreorienteret parti eller for den sags skyld fagforeninger eller progressive organisationer i Danmark, som er antisemitiske.

Det, der nok skaber forvirring blandt de borgerlige debattører, er, at mange danskere, også langt ud over mennesker der traditionelt støtter venstrefløjen, er uhyre kritiske overfor den politik, Israel fører. Mange jøder bakker op om en sådan kritik, blandt andet fordi Israels kurs forhindrer politiske løsninger og dermed fred i Mellemøsten. Det har intet med antisemitisme at gøre, selv om Trump og hans venner i Jerusalem og andre steder forsøger at påstå det.

Det er ikke antisemitisme at opfordre til boykot af Israel. Det er ikke antisemitisme at kræve, at Israel trækker sig tilbage fra de besatte områder og efterlever international ret, sådan som en række FN-resolutioner gør det.

Det er ikke antisemitisme at fordømme Israels vilkårlige mord på palæstinensiske ledere, bosættelserne på palæstinensisk område og den apartheidpolitik, staten Israel praktiserer overfor sine palæstinensiske medborgere.

Det er derimod menneskelig anstændighed, som der bliver stadig mindre plads til i den politiske debat – ikke mindst i højrefløjens medier.

De samme medier og politiske kræfter som nu igen sammenblander relevant kritik af Israel med antisemitisme, og som for længst er ophørt med at kræve, at Israel overholder international ret og lever op til FN-resolutioner.

Nyeste artikler

Udland
11. jul. 2020 - 15:00
Imperialismen i den antropocæne tidsalderMan kan ikke forholde sig realistisk til vor planets problemer uden at forholde sig til det imperialistiske verdenssystem, den globaliserede kapitalisme. Det rejser i dag spørgsmålet om imperialismen i den antropocæne tidsalder.
11. julImperialismen i den antropocæne tidsa...
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Kapitalen har en plan – en klimaplanMed DI's plan rulles det store grønne røgtæppe ud: Et grønt og mere bæredygtigt Danmark, hvor grøn eksport giver stigende velstand til alle, og hvor BNP vokser med hele 20 procent frem til 2030, skriver Anders Bjerre Mikkelsen.
11. julKapitalen har en plan – en klimaplan
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Antikapitalistisk politik i en covid-19-tidMed covid-19 er grundlaget dannet for et altomfattende sammenbrud lige i hjertet af den form for forbrugerisme, som er dominerende i de fleste rige lande.
11. julAntikapitalistisk politik i en covid-...
Historie
11. jul. 2020 - 15:00
Lenin var med til at ændre historienI år er det 150 år siden, Lenin blev født i den russiske by Simbirsk. Han indså som ganske ung, at omvæltninger i samfundet kun kan ske gennem arbejdernes og bøndernes revolutionære kamp. Dette blev bestemmende for hele hans liv.
11. julLenin var med til at ændre historien
Arbejderen
11. jul. 2020 - 15:00
Nyt nummer: Os og planetenDe eskalerende klimaforandringer og covid-19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Det er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.
11. julNyt nummer: Os og planeten
Indland
10. jul. 2020 - 11:47
Kampen mod Baltic Pipe-gasledning optrappes Aktivister blokerer byggeplads, vrede landmænd gør klar til retssag, og Danmarks Naturfredningsforening og DTU skriver advarsler om iltsvind. Baltic Pipe-rørledningen er under angreb fra mange fronter.
10. julKampen mod Baltic Pipe-gasledning opt...
Idekamp
10. jul. 2020 - 09:44
Danskerne ønsker lavere pensionsalderHvorfor forhøje pensionsalderen når eksperter og alle undersøgelser taler for det modsatte, spørger Allan Busk, formand for 3F Aalborg.
10. julDanskerne ønsker lavere pensionsalder

< jul 2020 >

16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00

< aug 2020 >

06
06. aug. 2020 - 17:00 til 18:00