03 Jun 2020  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Bolsonaro sætter profit over Amazonas

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 28. august, 2019, 14:43:44

Bolsonaro sætter profit over Amazonas

Alles øjne har hvilet på Amazonas i de sidste par uger, hvor dele af regnskoven har stået i flammer, uden at Brasiliens højreradikale præsident Jair Bolsonaro eller hans regering har løftet en finger.

Tværtimod har begge haft travlt med at udpege alle mulige andre som ansvarlige for katastrofen og dens omfang end dem selv og deres politik. Såsom usædvanlig tørke, at miljøaktivister selv har sat ild til regnskoven for at skade præsidenten, og at guvernører i Amazonas' delstater ikke løfter en finger for at bekæmpe brandene, men nyder dem. 

Både afskovning og brande vil accelerere, fordi Brasiliens ultraliberalistiske præsident og regering åbner regnskoven for kommerciel udnyttelse.

Ingen af påstandene fra den vidtløftige præsident holder vand, og den dag i dag fastholder han, at skovbrandene er naturlige – stik mod videnskabens data. Skovbrande er ikke naturlige i en regnskov, der driver af fugt.

Oveni dette kommer afskovningen af Amazonas, der i de første syv måneder af Bolsonaros regeringstid er steget med 67 procent. 2254 kvadratkilometer dyrebar regnskov er forsvundet. Både afskovningen og skovbrandene er to sider af samme sag. Afbrændingen følger efter fældningen for at gøre jorden klar til dyrkning. 

Både afskovning og brande vil accelerere, fordi Brasiliens ultraliberalistiske præsident og regering åbner regnskoven for kommerciel udnyttelse. Ikke bare til gavn for de store jordejere, der ulovligt hugger værdifuld skov ned, men også for store mineselskaber, der står på spring for at udnytte de store ressourcer, som regnskoven rummer. 

Det var dem, der fik den tidligere officer til magten, og nu skal regningen betales. Alt sammen på bekostning af Amazonas' oprindelige befolkning – og klimaet.

Men det rager ikke os, som Bolsonaro gerne gentager. Amazonas tilhører Brasilien, lyder det igen og igen.

Der er bare det problem, at Amazonas er verdens største regnskov, skaber 20 procent af klodens ilt og er dermed så at sige verdens lunge. Dermed er konsekvenserne dybt alvorlige – ikke kun for Brasiliens urbefolkning, men også for resten af verden.

Skovbrandene har nu bredt sig ind i Bolivia, hvis præsident, Evo Morales, nu har afbrudt sin valgkamp op til præsidentvalget i efteråret for at deltage i slukningen af skovbrandene. Han opfordrer også til, at der bliver indkaldt til et særligt møde i FN's Generalforsamling for at tage konkrete skridt i at bekæmpe katastrofen.

Det kan ganske åbenlyst ikke overlades til Brasiliens præsident. Morales' initiativ fortjener al mulig støtte. Hvor er den danske miljøminister henne?

Nyeste artikler

Idekamp
03. jun. 2020 - 15:10
Stop zionismens koloniseringsplaner – total boykot af staten IsraelDet handler om befrielsen af hele det historiske Palæstina. From the River to the Sea, skriver Boykot Israel Kampagnen.
03. junStop zionismens koloniseringsplaner –...
Idekamp
03. jun. 2020 - 14:57
Antiracisme og solidaritet i AalborgEfter mordet på George Floyd er kampen mod racisme igen blusset op i USA. Vi kan ikke være tavse, mens sorte amerikanere er ofre for systematisk politivold og undertrykkelse, mener SUF Aalborg.
03. junAntiracisme og solidaritet i Aalborg
Indland
03. jun. 2020 - 14:00
Dramatisk stigning i arbejdsløshedAntallet af arbejdsløse er under coronakrisen steget med 49.400 til 152.800 fuldtidspersoner, hvilket svarer til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Mange flere forventes at miste jobbet, når hjælpepakkerne stopper.
03. junDramatisk stigning i arbejdsløshed
Indland
03. jun. 2020 - 13:28
Borgere siger nej til stor gasledning på tværs af DanmarkProtesterne tager til. Overalt, hvor "Baltic Pipe"-rørledningen er planlagt, bliver den mødt af borgere, der kræver projektet droppet. Der er ikke brug for mere sort energi, lyder kritikken.
03. junBorgere siger nej til stor gasledning...
Udland
03. jun. 2020 - 13:04
Ømme håndflader og 17 dage uden corona-dødsfaldCubanerne har klappet af “hverdagens helte” i to måneder, og Francisco Duran er blevet en del af alle familier i Cuba. Den statslige medicinindustri har travlt. Og Henrik fået en pudsig henvendelse... Hvis læsere i Danmark har spørgsmål, så send dem, slutter han.
03. junØmme håndflader og 17 dage uden coron...
Udland
03. jun. 2020 - 11:16
Donald Trump vil indsætte hæren mod oprøret i USAForsvarsministeriet Pentagon udviklede i 2013 regler, der baner vejen for, at der bliver anvendt militære styrker indenfor landets grænser. Nu vil Donald Trump sætte soldater ind mod et omfattende oprør i hele landet.
03. junDonald Trump vil indsætte hæren mod o...
Fagligt
03. jun. 2020 - 09:32
Halvering af praktikpladsaftaler under coronakrisenFra coronakrisen ramte Danmark i midten af marts og til udgangen af april måned, er der indgået 2.149 lærepladsaftaler. Det er en halvering i forhold til samme periode i 2019, viser nye tal.
03. junHalvering af praktikpladsaftaler unde...

< jun 2020 >

03
03. jun. 2020 - 17:00 til 19:00
04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00