20 Oct 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

Bolsonaro sætter profit over Amazonas

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 28. august, 2019, 14:43:44

Bolsonaro sætter profit over Amazonas

Alles øjne har hvilet på Amazonas i de sidste par uger, hvor dele af regnskoven har stået i flammer, uden at Brasiliens højreradikale præsident Jair Bolsonaro eller hans regering har løftet en finger.

Tværtimod har begge haft travlt med at udpege alle mulige andre som ansvarlige for katastrofen og dens omfang end dem selv og deres politik. Såsom usædvanlig tørke, at miljøaktivister selv har sat ild til regnskoven for at skade præsidenten, og at guvernører i Amazonas' delstater ikke løfter en finger for at bekæmpe brandene, men nyder dem. 

Både afskovning og brande vil accelerere, fordi Brasiliens ultraliberalistiske præsident og regering åbner regnskoven for kommerciel udnyttelse.

Ingen af påstandene fra den vidtløftige præsident holder vand, og den dag i dag fastholder han, at skovbrandene er naturlige – stik mod videnskabens data. Skovbrande er ikke naturlige i en regnskov, der driver af fugt.

Oveni dette kommer afskovningen af Amazonas, der i de første syv måneder af Bolsonaros regeringstid er steget med 67 procent. 2254 kvadratkilometer dyrebar regnskov er forsvundet. Både afskovningen og skovbrandene er to sider af samme sag. Afbrændingen følger efter fældningen for at gøre jorden klar til dyrkning. 

Både afskovning og brande vil accelerere, fordi Brasiliens ultraliberalistiske præsident og regering åbner regnskoven for kommerciel udnyttelse. Ikke bare til gavn for de store jordejere, der ulovligt hugger værdifuld skov ned, men også for store mineselskaber, der står på spring for at udnytte de store ressourcer, som regnskoven rummer. 

Det var dem, der fik den tidligere officer til magten, og nu skal regningen betales. Alt sammen på bekostning af Amazonas' oprindelige befolkning – og klimaet.

Men det rager ikke os, som Bolsonaro gerne gentager. Amazonas tilhører Brasilien, lyder det igen og igen.

Der er bare det problem, at Amazonas er verdens største regnskov, skaber 20 procent af klodens ilt og er dermed så at sige verdens lunge. Dermed er konsekvenserne dybt alvorlige – ikke kun for Brasiliens urbefolkning, men også for resten af verden.

Skovbrandene har nu bredt sig ind i Bolivia, hvis præsident, Evo Morales, nu har afbrudt sin valgkamp op til præsidentvalget i efteråret for at deltage i slukningen af skovbrandene. Han opfordrer også til, at der bliver indkaldt til et særligt møde i FN's Generalforsamling for at tage konkrete skridt i at bekæmpe katastrofen.

Det kan ganske åbenlyst ikke overlades til Brasiliens præsident. Morales' initiativ fortjener al mulig støtte. Hvor er den danske miljøminister henne?

Nyeste artikler

Udland
19. okt. 2019 - 09:08
Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldigMens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.
19. oktLula kræver at Højesteret dømmer ham...
Indland
19. okt. 2019 - 07:00
Statsministeren lover folkeafstemning om bankunionHvis Danmark skal med i bankunionen, så skal det ske ved en folkeafstemning, lyder løftet nu fra statsminister Mette Frederiksen, som gerne vil have "demokratisk legitimitet" om beslutningen.
19. oktStatsministeren lover folkeafstemning...
Indland
19. okt. 2019 - 07:00
FredsVagten fylder 18 årDanmark er fortsat i krig, og konsekvenserne er kun blevet værre. Derfor flager FredsVagten med sort flag, når 18-års dagen skal markeres den 19. oktober. FredsVagten sikrer dagligt, at fredsflaget er synligt foran Folketinget, og får mange gode snakke med forbipasserende.
19. oktFredsVagten fylder 18 år
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail

< okt 2019 >

26
26. okt. 2019 - 11:00 til 19:00
28
28. okt. 2019 (Hele dagen) til 03. nov. 2019 (Hele dagen)