20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Befrielsens øjeblik

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 04. maj, 2020, 12:37:21

Befrielsens øjeblik

4. maj om aftenen er det 75 år siden, Danmark blev befriet fra den nazistiske besættelse.

Det er en årsdag, som flere gange er blevet forsøgt lagt i graven med bemærkninger om, at det nu bør være sidste gang, danskerne markerer befrielsesdagen. Alligevel lever den.

Vi markerer, at kampen mod fascisme og diktatur fortsætter. I dag under nye former, men på skuldrene af gamle helte og heltinder.

Fordi den markerer en kamp mod mørket og en sejr for friheden. En enorm overvindelse for kæmpende, demokratiske kræfter og en længsel efter selvbestemmelse.

>> LÆS OGSÅ: Dagen, hvor vi ærer de døde, husker historien og ser fremad

Sejren over fascismen blev startskuddet til 30 års hidtil uset forbedring af arbejdende menneskers liv, både i øst og vest. Lige siden befrielsesaftenen – ja faktisk før – har der været en kamp om, hvem der var sejrens fædre og mødre, og hvilken lære man skulle tage med sig.

Ligesom mange fik travlt med at påføre sig frihedskæmpernes armbind i begyndelsen af maj ’45, fik politikere og erhvervsledere travlt med at skrive historien om.

Det skulle for alt i verdens glemmes, hvordan dansk politi nidkært havde fundet og udleveret danske kommunister til død og tortur i tyske kz-lejre. Hvordan danske politikere og højesteretsdommere med åbne øjne havde brudt grundloven og sendt landsmænd i døden. Hvordan store virksomheder havde scoret kassen på at samarbejde med værnemagten.

>> LÆS OGSÅ: Thune Jacobsen – en nidkær tjener for nazisterne

Naturligvis skulle det også negligeres, at Sovjetunionen havde spillet en altafgørende rolle i nedkæmpelsen af nazi-Tyskland.

Retsopgøret efter besættelsen beskyttede de store værnemagere og samarbejdspolitikere og straffede de små fisk.

Men hvert år mindes vi dem, der gav deres liv eller satte det på spil i kampen mod fascismen. Vi fejrer, at sammenhold og klassekamp kan være med til at ændre historien. Og vi husker, hvordan regering og stat fik trukket deres demokratiske mælketænder ud og i al hast vendte ryggen til de borgerlige frihedsrettigheder – på det tidspunkt, hvor der var allermest brug for dem.

Vi noterer os, at pengemagten ikke havde noget problem med at overgå til nazisme, og at dens nationale facade ikke rakte længere end til bundlinjen.

Vi markerer, at kampen mod fascisme og diktatur fortsætter. I dag under nye former, men på skuldrene af gamle helte og heltinder.

God befrielsesdag!

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp