20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Arbejdstilsyn med hvad?

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 25. april, 2020, 00:03:07

Arbejdstilsyn med hvad?

Hvis det er farligt at gennemføre indendørs tilsyn med arbejdsmiljøet på grund af faren for coronasmitte, er det så ikke også farligt for vores medlemmer at arbejde indendørs?

Det spørgsmål stiller flere midtjyske fagforeninger sig selv, efter at de over længere tid har haft problemer med at få Arbejdstilsynet til at rykke ud på en række arbejdspladser – ikke mindst på det store sygehusbyggeri i Gødstrup ved Herning.

Hvorfor er Arbejdstilsynet ikke blevet udstyret med de nødvendige værnemidler, som gør, at de kan bevæge sig rundt i alle afkroge på en stor byggeplads?

Arbejdstilsynet, som er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet, blev nemlig hjemsendt den 13. marts "ligesom andre offentlige myndigheder", som der står på tilsynets hjemmeside.

"Den kommende tid er det således kun tilsyn i forhold til fx alvorlige ulykker og klager, der vil blive gennemført efter en konkret vurdering", skriver tilsynet i en pressemeddelelse fra den 12. marts.

>> LÆS OGSÅ: Fagforeninger kritiserer sikkerheden på sygehusbyggeri i Gødstrup

Man skulle ellers tro, at en situation med nye skærpede retningslinjer til arbejdspladserne for at undgå coronasmitte kunne kalde på ekstra opmærksom fra Arbejdstilsynet.

Men nej, de ansatte i tilsynet blev sendt hjem for at undgå at blive smittet, mens tusindvis af privat ansatte måtte gå på arbejde hver dag – overladt til arbejdsgivere, som ikke alle tager sikkerheden lige alvorligt. Forunderligt. 

Sidst i marts kunne 3F da også berette, at de blev oversvømmet med henvendelser fra bygningsarbejdere, som var nervøse over smitterisikoen og følte, at coronasikkerheden sejlede.

Den 14. april lød meldingen så fra Arbejdstilsynet, at de vil øge deres tilsynsindsats, som målrettes mod at "forebygge ulykker og mindske risikoen for smittespredning". Men tilsynet vil så vidt muligt blive gennemført udendørs, hedder det nu.

>> LÆS OGSÅ: Fagforeninger: Arbejdstilsynet begrænser indendørs tilsyn, hvor vores medlemmer arbejder

Det er naturlivis fint, at Arbejdstilsynet vil passe på sine ansatte. Men det er ikke fint, at den myndighed, som skal påse, at alle arbejdspladser passer på deres ansatte, nærmest går i flyverskjul. Det svarer næsten til, at sygehuspersonalet ikke vil passe de syge – af risiko for at blive smittet.

Hvorfor er Arbejdstilsynet ikke blevet udstyret med de nødvendige værnemidler, som gør, at de kan bevæge sig rundt i alle de afkroge, indendørs som udendørs, som der er på en stor byggeplads? Hvorfor har de tilsynsførende ikke fået besked på at optrappe deres tilsyn i stedet for at nedtrappe? 

Hvorfor vejer privatansattes sikkerhed ikke mere i debatten om coronasmitte? Svaret blæser i vinden...

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp