06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Arbejderne får ikke taletid i medierne

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 10. marts, 2020, 10:21:22

Arbejderne får ikke taletid i medierne

Arbejdere får ikke megen plads i medierne.

Det bekræfter en ny undersøgelse af udvalgte medier fra tænketanken Cevea.

Selv om kun 13 procent af danskerne er akademikere, er 68 procent af alle læserbreve og debatindlæg skrevet af en akademiker, viser undersøgelsen. Faglærte og ufaglærte arbejdere udgør under 12 procent, selv om de repræsenterer over halvdelen af befolkningen.

Blandt andet derfor er der brug for et medie som Arbejderen.

Resultatet er ikke overraskende. Undersøgelsen giver et lille glimt af et billede, som er kendt af de fleste: Arbejdernes stemme høres sjældent i danske medier, der altid har haft en blind vinkel lige præcis dér.

Men det skæve billede er gradvist blevet værre gennem årene med en stadig større overvægt af borgerlige og højreorienterede medier. Det kan man se tydeligt i de historier, der bliver taget op. Der er ofte en klar klassevinkel, uanset om vi taler ghettopakke, finanslov eller uddannelse – i langt de fleste medier finder du den herskende klasses idéer og synsvinkler.

Det er en af grundene til, at det voksende antal usikre jobs uden rettigheder kan gå upåtalt hen i danske medier. Når de såkaldt prekære forhold rammer en gymnasielektor, kan det muligvis omtales i Information eller på DR. Men de vikarer og korttidsansatte, der arbejder uden rettigheder i hjemmepleje og industri, i flextrafik eller på byggepladser, har ikke mediernes interesse.

De manglende elevpladser for lærlinge rydder heller ikke forsiderne. Aktiviteter på arbejdspladser og i faglige klubber eksisterer heller ikke i medie-Danmark.

De toneangivende økonomer og politikere får frit spil, når de planlægger reformer, der forarmer arbejdernes familier og fratager dem rettigheder. Tanker, der gør helt op med udbytningen af arbejderne, er derimod udelukket af de samme frie medier.

Arbejderklassens kultur i hele dens bredde betragtes som død eller bliver nedgjort i de store toneangivende medier.

Imens fyldes sendefladen med Løvens Hule og en uendelig række boligprogrammer. Tv forsøger målrettet at skole den danske befolkning med småborgerlige, entreprenante værdier – og man forsøger ikke engang at skjule det.

Når arbejderklassen skildres, sker det ofte i programmer som “Blok på Bistand”, hvor den fremstilles som et pjalteproletariat, der skal opdrages til at bidrage til samfundet. Intet kunne være længere fra sandheden.

Blandt andet derfor er der brug for et medie som Arbejderen – der selvsagt ikke var med i Ceveas undersøgelse ...

Der er også brug for, at endnu flere tager bladet fra munden og finder en måde at blive hørt på – uanset uddannelsesmæssig baggrund.

Nyeste artikler

Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause