16 Sep 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Arbejdere betaler prisen for modetøj

SENESTE LEDERE

man. 16. sep - 2019
man. 09. sep - 2019
fre. 06. sep - 2019
tor. 05. sep - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 21. maj, 2019, 12:09:45

Arbejdere betaler prisen for modetøj

173 kroner om måneden. Det er den fyrstelige løn, som tøjarbejdere tjener, når de arbejder for selskaber som H&M, Calvin Klein, Tommy Hilfiger og Levis i Etiopien.

Arbejderne – langt de fleste kvinder – bor fire og fire i små rum uden rindende vand, toilet, eller køkken, viser en ny rapport fra organisationen Clean Clothes Campaign. Fagforeninger har ingen adgang.

Tøjindustrien er det frie markeds konger og har kunnet skabe enorme profitter, selv i krisetider.

Landet indtager en ny global førsteplads i underbetaling af tekstilarbejdere. Det har fået de store tøjkoncerner til at rykke til Østafrika fra det sydlige Asien.

Således fortsætter tøjfirmaernes lange rejse. De tiltrækkes af den billigst mulige arbejdskraft og frihed fra fagforeninger og arbejderrettigheder. Undervejs er turen gået fra lande som Danmark over Syd- og Østeuropa til Kina, Bangladesh og Cambodja og altså nu Etiopien.

Når arbejderne strejker, og fagforeninger forsøger at sikre basale rettigheder og at hæve lønnen med nogle få kroner, flyver de vestlige tøjproducenter videre. Hver gang.

Det koster liv. Det så vi i fabriksbygningen Rana Plaza i Bangladesh, der kollapsede og dræbte mindst 1138 arbejdere. Men det er langt fra det eneste eksempel.

Brutal forfølgelse af fagligt aktive og rovdrift på tekstilarbejderne er dagligdag mange steder. I Etiopien er mange arbejdere besvimet på grund af varme og udmattelse. Arbejdere er blevet trukket for en dagsløn, fordi de havde en vandflaske ved sybordet.

Det sker med vidtåbne øjne, når tøjindustrien flytter produktionen til lande med grov underbetaling og total mangel på faglige rettigheder. Det kommer ikke som en overraskelse, at folk har svært ved at leve for deres løn, og at arbejdet ofte er et helvede. De danske tøjkoncerner er en del af det system.

Tøjindustrien er det frie markeds konger og har kunnet skabe enorme profitter, selv i krisetider. Metoden er at rulle arbejdsforholdene tilbage til starten af den industrielle revolution.

Men også i Etiopien strejker og protesterer tøjarbejderne. De vil ikke holdes nede. Spørgsmålet er, hvor Calvin Klein og co. lander næste gang.

Nyeste artikler

Idekamp
16. sep. 2019 - 10:47
Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiseredeUdtalelse fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920: Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiserede. Vi har retten til at organisere os og føre kollektive forhandlinger.
16. sepVi vil ikke arbejde sammen med uorgan...
Fagligt
16. sep. 2019 - 10:38
Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organiseringEn vikar i Københavns Lufthavn har sat fut i debatten om retten til at organisere sig. Støtten til bagagefolkene, der kræver, at vikaren melder sig ind i 3F, strømmer ind.
16. sepArbejdspladser bakker bagagefolk op i...
Indland
16. sep. 2019 - 10:26
Ikke plads til Jesper og Tanja i almen lejlighedUngt par med fast arbejde, ren straffeattest og et ønske om at være aktiv i lokalområdet må ikke flytte i almen bolig i Odense. De tjener for lidt, vurderer boligselskabet. Nu har de droppet tanken om at bo alment og bor i stedet privat til leje.
16. sepIkke plads til Jesper og Tanja i alme...
Udland
16. sep. 2019 - 09:53
Israels kommunister: Netanyahu må væk!I morgen er der parlamentsvalg i Israel, og landets kommunister er i front i kampen for at tilføje den ultrahøjreorienterede premierminister et nederlag. Vi har talt med Aida Touma-Suleiman fra Israels Kommunistiske Parti.
16. sepIsraels kommunister: Netanyahu må væk...
Udland
16. sep. 2019 - 09:34
48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USAIngen fyringer, højere løn og en sundhedsordning der er til at betale. Det er kravene til bilproducenten General Motors i USA fra 48.000 bilarbejdere, der søndag indledte deres strejke for en ny overenskomst.
16. sep48.000 bilarbejdere i historisk strej...
Idekamp
13. sep. 2019 - 14:49
Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!I stilladsbranchen holder vi fast i vores fælles beslutning om, at alle er medlemmer af den samme fagforening. Det kommer hverken lovgivning, Liberal Alliance – eller for den sags skyld 3F – til at lave om på, skriver Jacob Jespersen, formand for Aarhus Stilladsarbejderklub.
13. sepFrit fagforeningsvalg? Ikke hos os!
Navne
13. sep. 2019 - 11:51
Ulla Søbjerg Nielsen er dødDen socialistiske venstrefløj har mistet en usædvanlig god kammerat.
13. sepUlla Søbjerg Nielsen er død