18 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Arbejdere betaler prisen for modetøj

SENESTE LEDERE

man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 21. maj, 2019, 12:09:45

Arbejdere betaler prisen for modetøj

173 kroner om måneden. Det er den fyrstelige løn, som tøjarbejdere tjener, når de arbejder for selskaber som H&M, Calvin Klein, Tommy Hilfiger og Levis i Etiopien.

Arbejderne – langt de fleste kvinder – bor fire og fire i små rum uden rindende vand, toilet, eller køkken, viser en ny rapport fra organisationen Clean Clothes Campaign. Fagforeninger har ingen adgang.

Tøjindustrien er det frie markeds konger og har kunnet skabe enorme profitter, selv i krisetider.

Landet indtager en ny global førsteplads i underbetaling af tekstilarbejdere. Det har fået de store tøjkoncerner til at rykke til Østafrika fra det sydlige Asien.

Således fortsætter tøjfirmaernes lange rejse. De tiltrækkes af den billigst mulige arbejdskraft og frihed fra fagforeninger og arbejderrettigheder. Undervejs er turen gået fra lande som Danmark over Syd- og Østeuropa til Kina, Bangladesh og Cambodja og altså nu Etiopien.

Når arbejderne strejker, og fagforeninger forsøger at sikre basale rettigheder og at hæve lønnen med nogle få kroner, flyver de vestlige tøjproducenter videre. Hver gang.

Det koster liv. Det så vi i fabriksbygningen Rana Plaza i Bangladesh, der kollapsede og dræbte mindst 1138 arbejdere. Men det er langt fra det eneste eksempel.

Brutal forfølgelse af fagligt aktive og rovdrift på tekstilarbejderne er dagligdag mange steder. I Etiopien er mange arbejdere besvimet på grund af varme og udmattelse. Arbejdere er blevet trukket for en dagsløn, fordi de havde en vandflaske ved sybordet.

Det sker med vidtåbne øjne, når tøjindustrien flytter produktionen til lande med grov underbetaling og total mangel på faglige rettigheder. Det kommer ikke som en overraskelse, at folk har svært ved at leve for deres løn, og at arbejdet ofte er et helvede. De danske tøjkoncerner er en del af det system.

Tøjindustrien er det frie markeds konger og har kunnet skabe enorme profitter, selv i krisetider. Metoden er at rulle arbejdsforholdene tilbage til starten af den industrielle revolution.

Men også i Etiopien strejker og protesterer tøjarbejderne. De vil ikke holdes nede. Spørgsmålet er, hvor Calvin Klein og co. lander næste gang.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud
Kultur
17. jun. 2019 - 15:19
Ytringsfrihed – kors eller befrielse?Kunstneren Jens Galschiøt satte på årets Folkemøde fokus på ytringsfrihed som retten til at klage over arbejdsforhold. "Hvis du ikke kan ytre dig, må du bære smerten selv", siger han.
17. junYtringsfrihed – kors eller befrielse?
Indland
17. jun. 2019 - 14:50
Elever vil bekæmpe flugt til privatskolerDanske Skoleelever brugte Folkemødet på Bornholm til sammen med landets seks største kommuner at rejse debatten om, hvordan vi får flere forældre til at vælge folkeskolen.
17. junElever vil bekæmpe flugt til privatsk...
Indland
17. jun. 2019 - 14:21
Iraker-advokat til ny regering: Drop tortur-ankesagDe irakiske torturofre fra den danskledede operation Green Desert har lidt nok og levet i uvished i årevis. Nu er det tid til, at irakerne får fred og retfærdighed, mener deres juridiske rådgiver, som opfordrer en ny regering til at droppe statens ankesag.
17. junIraker-advokat til ny regering: Drop...
Historie
17. jun. 2019 - 13:31
Danmark har fået de første snublestenSnublesten skal minde os om nazismens ofre. Ideen kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig, som lagde den første sten i Köln i 1992. Og han var også til stede i København i dag for at nedlægge 12 nye sten.
17. junDanmark har fået de første snublesten
Indland
17. jun. 2019 - 12:01
Oprør i Mjølnerparkens boligselskabEt flertal i boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse – der administrerer Mjølnerparken – vil bringe Bo-Vita tilbage til lejerne og lytte til lejerne i stedet for at træffe beslutninger henover hovedet på dem.
17. junOprør i Mjølnerparkens boligselskab
Udland
17. jun. 2019 - 10:09
Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktionerDen tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.
17. junKaptajn risikerer 20 års fængsel for...

Nyeste: Idekamp