30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, dis, 10 °C

Almisser eller kollektiv velfærd

SENESTE LEDERE

tor. 29. okt - 2020
tor. 22. okt - 2020
ons. 21. okt - 2020
fre. 16. okt - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 29. maj, 2020, 13:19:13

Almisser eller kollektiv velfærd

I tirsdags skulle beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forklare i Folketinget, hvorfor regeringen ikke støtter borgerforslaget om afskaffelse af den gensidige forsørgerpligt.

Peter Hummelgaard har glemt de grundlæggende principper fra opbygningen af det kollektive velfærdssystem.

Konkret drejer det sig om, at gifte eller samboende førtidspensionister og folkepensionister bliver trukket i deres pension, hvis ægtefællen eller samleveren har en indtægt over et vist niveau.

Peter Hummelgaards vigtigste argument for ikke at ville afskaffe denne modregning var, at det ville stride imod et bærende princip i vores velfærdssystem, nemlig at ydelserne målrettes dem, der har mindst. 

Peter Hummelgaard har åbenbart i lighed med stort set resten af Folketinget glemt de grundlæggende principper fra opbygningen af det kollektive danske velfærdssystem.

Et kendetegn ved den danske velfærdsmodel er, at den bygger på en høj grad af såkaldte universelle ydelser i modsætning til andre velfærdssystemer, der baserer sig mere på forsikringsordninger eller ydelser målrettet de fattigste.

Definitionen på universelle ydelser er, at der er tale om rettigheder, som fremgår af en lovgivning, at alle er berettigede til at modtage den pågældende ydelse, at alle får ens ydelse, at denne ydelse er tilstrækkelig, og at den finansieres over skatten.

Det betyder for eksempel, at alle, fattig som rig, har ret til folkepension, når de stopper på arbejdsmarkedet, sygedagpenge ved sygdom, førtidspension ved varig uarbejdsdygtighed og så videre.

At alle har samme rettigheder sikrer en stor folkelig opbakning og betyder, at også de bedrestillede med flere ressourcer kæmper for forbedringer af velfærden. Modsat vil ydelser rettet mod de fattigste altid få en karakter af almisser.

Det solidariske i det universelle velfærdssystem sikres ved at gennemføre en progressiv beskatning, hvor de bedst lønnede betaler langt mere til den fælles kasse end de lavest lønnede.

Men både den progressive beskatning og den universelle velfærdsmodel har været under kraftig nedbrydning gennem de sidste årtiers nyliberalistiske hærgen, som både borgerlige og socialdemokratiske regeringer har stået bag.

Der er gennemført et væld af skattelettelser, først og fremmest til fordel for de rigeste. Samtidig er der skåret ned på den offentlige velfærd, ydelserne er blevet forringet og langt mindre universelle. 

Folkepensionen er udhulet til ukendelighed, førtidspensionen er langtfra en ret, som syge og mennesker med handicap kan regne med, kontanthjælpen er forringet markant med en række ultralave fattigdomsydelser og så videre.

Der er ellers gode argumenter for et universelt velfærdssystem. Det er effektivt, nemt og billigt at administrere, når alle har ret til det samme. Og så er det ikke stigmatiserende og nedværdigende. 

Der er brug for, at vi kæmper for de grundlæggende principper i vores kollektive velfærdsmodel. Det kan tydeligvis ikke overlades til Christiansborg.

Nyeste artikler

Udland
30. okt. 2020 - 11:44
Først i år 2104 vil mænd og kvinder tjene det samme i hele EUHvis ikke EU's medlemslande optrapper indsatsen, vil lønforskellen mellem mænd og kvinder først blive tilintetgjort i år 2104, viser ny forskning. Lønforskellen stammer fra "en kedelig fortid med et hæsligt kvindesyn", siger sektorformand i fagforbundet FOA.
30. oktFørst i år 2104 vil mænd og kvinder t...
Udland
30. okt. 2020 - 06:47
70 organisationer i 20 lande kræver stop for USA's blokade mod CubaEn europæisk kampagne mod USA's blokade er skudt i gang under den fælles overskift #UnblockCuba. I Danmark deltager allerede Dansk-Cubansk Forening, Arbejderen og Kommunistisk Parti. Flere danske organisationer ventes at slutte sig til i den kommende tid.
30. okt70 organisationer i 20 lande kræver s...
Indland
29. okt. 2020 - 17:17
Tillidsfolk, aktive og ansatte i fagbevægelsen kræver opgør med sexistisk kulturNæsten 300 aktive og ansatte i fagbevægelsen sætter nu fokus på problemer med seksuelle krænkelser i fagbevægelsen selv og kræver konkret handling.
29. oktTillidsfolk, aktive og ansatte i fagb...
Indland
29. okt. 2020 - 14:23
Flertal i København vil smide op mod 35 ældre ud af deres lejlighedOp mod 35 ældre på Hothers Plads står til at blive tvangsudsmidt af deres lejligheder. Deres små lejligheder skal omdannes til store og dyre familieboliger og gøre plads til et ældrekollektiv fra Mjølnerparken, der bliver smidt ud, fordi deres boligområde er blevet stemplet som en "hård ghetto".
29. oktFlertal i København vil smide op mod...
Idekamp
29. okt. 2020 - 11:42
Epidemilov – nu har jeg fået nok!I et åbent brev til landets læger skriver speciallæge Lars Vibe-Hansen: “Jeg håber, at flere og flere af mine lægekolleger vil få øjnene op for, at den officielle “coronafortælling” er fyldt med løgn og misinformation.”
29. oktEpidemilov – nu har jeg fået nok!
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Verdens rigeste skaber klimakrisenDen rigeste ene procent forurener dobbelt så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning, viser ny rapport. Rapporten anfægter, at det er "overbefolkning" og almindelige borgeres forbrugsvaner, som driver klimakrisen.
29. oktVerdens rigeste skaber klimakrisen
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Bag om Indiens anholdelser af aktivisterIndiens højreradikale regering anholder aktivister, der kæmper for stammefolks rettigheder. Indiens kommunistiske stammefolk er i konflikt med regeringens jagt på naturlige ressourcer, der har ført til drab og undertrykkelse af stammefolk og andre bønder.
29. oktBag om Indiens anholdelser af aktivis...

< okt 2020 >

30
30. okt. 2020 - 15:00 til 17:30

< nov 2020 >

04
04. nov. 2020 - 19:00 til 20:00
04
04. nov. 2020 - 19:00 til 22:00
05
05. nov. 2020 - 14:00 til 15:00