22 Oct 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

Afskaf den syge kapitalisme

SENESTE LEDERE

tir. 22. okt - 2019
man. 21. okt - 2019
tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 01. februar, 2017, 12:08:47

Afskaf den syge kapitalisme

Med Socialdemokratiet for bordenden har Danmark historisk høstet gevinsterne ved markedsøkonomien og undgået skyggesiderne.

Det er et centralt budskab i en kronik, som Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen havde i Politiken i søndags med titlen "Kapitalismen er blevet syg".

I kølvandet på Brexit og valget af Trump fremhæver Mette Frederiksen de værdier, som dominerede Socialdemokratiet frem til 70'erne. Hun forsikrer, at netop Socialdemokratiet er garanten for en reguleret kapitalisme, der kan genskabe trygheden og sikre både lønmodtagerrettigheder og et velfærdssamfund.

Storkapitalen har reelt opsagt det historiske klassekompromis, der lå bag den danske model

Garantien holder imidlertid ikke. Virkeligheden er, at Socialdemokratiet og Venstre hånd i hånd har vedtaget de mange angreb på den kollektive velfærd og udsalget af national selvbestemmelse, som vi har set de seneste år. Socialdemokratiet er ikke længere et reformistisk parti. Partiet bygger på den samme nyliberale ideologi, som EU har traktatfæstet som den eneste mulige økonomiske model.

Socialdemokratiet er gået i spidsen for at tilsluttede Danmark til EU's finanspagt, som førte til offentlige nedskæringer og massefyringer. Socialdemokratiet er indædt tilhænger af oprustning i NATO og dansk krigsdeltagelse, som har skabt de flygtningestrømme, som er en anden kilde til utryghed. Partiets historiske svigt har i høj grad været en kilde til den voksende utryghed og vælgerskredet til Dansk Folkeparti. 

Ifølge Mette Frederiksen er kapitalismen blevet syg, fordi den sociale kontrakt mellem kapital og befolkning er blevet skæv. Hun peger derfor på, at den skal genoprettes og styrkes. Problemet er bare, at storkapitalen reelt har opsagt det historiske klassekompromis, der lå bag den danske model, som kunne eksistere under ganske bestemte historiske forudsætninger.

Fagbevægelsen nævnes slet ikke i Mette Frederiksens kronik, tydeligvis fordi en aktiv og kæmpende fagbevægelse ikke er en del af Socialdemokratiets vision for fremtidens Danmark.

Den syge kapitalisme kan ikke helbredes – men bør afskaffes. Det gøres bedst ved at tage del i den klassekamp, som raser over hele kloden.

Nyeste artikler

Indland
22. okt. 2019 - 15:42
Malis befolkning protesterer mod udenlandsk militærPå torsdag ventes et flertal i Folketinget at sende endnu flere danske soldater til Mali. Samtidig eskalerer vreden i Malis befolkning over udenlandsk militærs tilstedeværelse i landet. Der er jævnligt protester mod FN-tropperne, og for lidt over en uge siden blev en FN-lejr angrebet og biler brændt af.
22. oktMalis befolkning protesterer mod uden...
Idekamp
22. okt. 2019 - 14:53
Folkebevægelsen er fremtiden – hvis vi vilFolkebevægelsen mod EU's slogan skal være: “For folkestyre, miljø og solidaritet”, foreslår Susanna Dyre-Greensite og Jean Thierry, der begge glæder sig til et rekordstort landsmøde i weekenden.
22. oktFolkebevægelsen er fremtiden – hvis v...
Idekamp
22. okt. 2019 - 12:27
For flere, billige almennyttige boliger – tag ghettopakken af bordet21. oktober afholdt 3F København generalforsamling i Østerbrohuset. Her blev den såkaldte ghettopakke debatteret og denne udtalelse vedtaget.
22. oktFor flere, billige almennyttige bolig...
Idekamp
22. okt. 2019 - 12:17
Om EU-parlamentets resolutionDe højreorienterede er løgnens faders børn. De dyrker den store løgn for at føre så mange mennesker vild som muligt, skriver Thorben Landstrøm Pedersen. Link i artiklen til Georgi Dimitrovs bog Fascismen er fjenden.
22. oktOm EU-parlamentets resolution
Indland
22. okt. 2019 - 10:29
Forældre deler huskekager ud til politikereForældre fortsætter deres utrættelige kamp for flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver. I dag førstebehandles finansloven for 2020, og forældre deler 'huskekager' ud for at minde politikerne om deres løfter i valgkampen.
22. oktForældre deler huskekager ud til poli...
Udland
21. okt. 2019 - 14:10
Protesterne fortsætter i ChileSelv om Chiles konservative præsident lørdag trak et forslag om at hæve biletprisen i metroen, fortsætter protesterne mod præsidentens nyliberale økonomiske politik.
21. oktProtesterne fortsætter i Chile
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:57
Om dansk militær støtteOp til Forsvarsudvalgets behandling af forslag til dansk militært bidrag til Operation Barkhane og til FN's mission i Mali skrev formand for Fredsministerium Hasse Schneidermann den 8. oktober dette til forsvarsordførerne.
21. oktOm dansk militær støtte