05 Apr 2020  

KBH: Let skyet

Afskaf den syge kapitalisme

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 01. februar, 2017, 12:08:47

Afskaf den syge kapitalisme

Med Socialdemokratiet for bordenden har Danmark historisk høstet gevinsterne ved markedsøkonomien og undgået skyggesiderne.

Det er et centralt budskab i en kronik, som Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen havde i Politiken i søndags med titlen "Kapitalismen er blevet syg".

I kølvandet på Brexit og valget af Trump fremhæver Mette Frederiksen de værdier, som dominerede Socialdemokratiet frem til 70'erne. Hun forsikrer, at netop Socialdemokratiet er garanten for en reguleret kapitalisme, der kan genskabe trygheden og sikre både lønmodtagerrettigheder og et velfærdssamfund.

Storkapitalen har reelt opsagt det historiske klassekompromis, der lå bag den danske model

Garantien holder imidlertid ikke. Virkeligheden er, at Socialdemokratiet og Venstre hånd i hånd har vedtaget de mange angreb på den kollektive velfærd og udsalget af national selvbestemmelse, som vi har set de seneste år. Socialdemokratiet er ikke længere et reformistisk parti. Partiet bygger på den samme nyliberale ideologi, som EU har traktatfæstet som den eneste mulige økonomiske model.

Socialdemokratiet er gået i spidsen for at tilsluttede Danmark til EU's finanspagt, som førte til offentlige nedskæringer og massefyringer. Socialdemokratiet er indædt tilhænger af oprustning i NATO og dansk krigsdeltagelse, som har skabt de flygtningestrømme, som er en anden kilde til utryghed. Partiets historiske svigt har i høj grad været en kilde til den voksende utryghed og vælgerskredet til Dansk Folkeparti. 

Ifølge Mette Frederiksen er kapitalismen blevet syg, fordi den sociale kontrakt mellem kapital og befolkning er blevet skæv. Hun peger derfor på, at den skal genoprettes og styrkes. Problemet er bare, at storkapitalen reelt har opsagt det historiske klassekompromis, der lå bag den danske model, som kunne eksistere under ganske bestemte historiske forudsætninger.

Fagbevægelsen nævnes slet ikke i Mette Frederiksens kronik, tydeligvis fordi en aktiv og kæmpende fagbevægelse ikke er en del af Socialdemokratiets vision for fremtidens Danmark.

Den syge kapitalisme kan ikke helbredes – men bør afskaffes. Det gøres bedst ved at tage del i den klassekamp, som raser over hele kloden.

Nyeste artikler

Udland
04. apr. 2020 - 12:47
USA truer Venezuela militært og sætter en pris på Maduros hovedMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
04. aprUSA truer Venezuela militært og sætte...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause