18 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Afskaf den syge kapitalisme

SENESTE LEDERE

man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 01. februar, 2017, 12:08:47

Afskaf den syge kapitalisme

Med Socialdemokratiet for bordenden har Danmark historisk høstet gevinsterne ved markedsøkonomien og undgået skyggesiderne.

Det er et centralt budskab i en kronik, som Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen havde i Politiken i søndags med titlen "Kapitalismen er blevet syg".

I kølvandet på Brexit og valget af Trump fremhæver Mette Frederiksen de værdier, som dominerede Socialdemokratiet frem til 70'erne. Hun forsikrer, at netop Socialdemokratiet er garanten for en reguleret kapitalisme, der kan genskabe trygheden og sikre både lønmodtagerrettigheder og et velfærdssamfund.

Storkapitalen har reelt opsagt det historiske klassekompromis, der lå bag den danske model

Garantien holder imidlertid ikke. Virkeligheden er, at Socialdemokratiet og Venstre hånd i hånd har vedtaget de mange angreb på den kollektive velfærd og udsalget af national selvbestemmelse, som vi har set de seneste år. Socialdemokratiet er ikke længere et reformistisk parti. Partiet bygger på den samme nyliberale ideologi, som EU har traktatfæstet som den eneste mulige økonomiske model.

Socialdemokratiet er gået i spidsen for at tilsluttede Danmark til EU's finanspagt, som førte til offentlige nedskæringer og massefyringer. Socialdemokratiet er indædt tilhænger af oprustning i NATO og dansk krigsdeltagelse, som har skabt de flygtningestrømme, som er en anden kilde til utryghed. Partiets historiske svigt har i høj grad været en kilde til den voksende utryghed og vælgerskredet til Dansk Folkeparti. 

Ifølge Mette Frederiksen er kapitalismen blevet syg, fordi den sociale kontrakt mellem kapital og befolkning er blevet skæv. Hun peger derfor på, at den skal genoprettes og styrkes. Problemet er bare, at storkapitalen reelt har opsagt det historiske klassekompromis, der lå bag den danske model, som kunne eksistere under ganske bestemte historiske forudsætninger.

Fagbevægelsen nævnes slet ikke i Mette Frederiksens kronik, tydeligvis fordi en aktiv og kæmpende fagbevægelse ikke er en del af Socialdemokratiets vision for fremtidens Danmark.

Den syge kapitalisme kan ikke helbredes – men bør afskaffes. Det gøres bedst ved at tage del i den klassekamp, som raser over hele kloden.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud
Kultur
17. jun. 2019 - 15:19
Ytringsfrihed – kors eller befrielse?Kunstneren Jens Galschiøt satte på årets Folkemøde fokus på ytringsfrihed som retten til at klage over arbejdsforhold. "Hvis du ikke kan ytre dig, må du bære smerten selv", siger han.
17. junYtringsfrihed – kors eller befrielse?
Indland
17. jun. 2019 - 14:50
Elever vil bekæmpe flugt til privatskolerDanske Skoleelever brugte Folkemødet på Bornholm til sammen med landets seks største kommuner at rejse debatten om, hvordan vi får flere forældre til at vælge folkeskolen.
17. junElever vil bekæmpe flugt til privatsk...
Indland
17. jun. 2019 - 14:21
Iraker-advokat til ny regering: Drop tortur-ankesagDe irakiske torturofre fra den danskledede operation Green Desert har lidt nok og levet i uvished i årevis. Nu er det tid til, at irakerne får fred og retfærdighed, mener deres juridiske rådgiver, som opfordrer en ny regering til at droppe statens ankesag.
17. junIraker-advokat til ny regering: Drop...
Historie
17. jun. 2019 - 13:31
Danmark har fået de første snublestenSnublesten skal minde os om nazismens ofre. Ideen kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig, som lagde den første sten i Köln i 1992. Og han var også til stede i København i dag for at nedlægge 12 nye sten.
17. junDanmark har fået de første snublesten
Indland
17. jun. 2019 - 12:01
Oprør i Mjølnerparkens boligselskabEt flertal i boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse – der administrerer Mjølnerparken – vil bringe Bo-Vita tilbage til lejerne og lytte til lejerne i stedet for at træffe beslutninger henover hovedet på dem.
17. junOprør i Mjølnerparkens boligselskab
Udland
17. jun. 2019 - 10:09
Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktionerDen tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.
17. junKaptajn risikerer 20 års fængsel for...

Nyeste: Idekamp