28 Nov 2020  

KBH: Overskyet, -3 °C

Afliv løgnen om arbejdsudbud

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 05. oktober, 2020, 13:06:03

Afliv løgnen om arbejdsudbud

Det kan virke som en verdensfjern, akademisk diskussion, når De Radikale kriges med Enhedslisten om regeringens grundlag.

Det er en krig på ord. I papiret står der, at man skal styrke beskæftigelsen – Morten Østergaard fra De Radikale insisterer på, at det skal forstås som ordet ”arbejdsudbud”. Det lyder komisk, og det er det også. Og tragisk.

Se på Tyskland, der fordoblede antallet af arbejdende fattige på få år med reformer, der skulle øge arbejdsudbuddet.

Mantraet om arbejdsudbud har de sidste 20 år været brugt til at gennemtrumfe nedskæringer og angreb på arbejderklassen, der har kastet millioner af europæere ud i fattigdom. For hvor mere ”beskæftigelse” jo betyder flere jobs, betyder arbejdsudbud noget helt andet: Størrelsen af den arbejdskraftreserve der er til rådighed.

Ikke fordi der mangler arbejdskraft, men fordi en større og mere sulten reserve kan være med til at holde lønningerne nede. Det er logik, der bekræftes af førende økonomer. Og af De Radikale selv:

"Højere arbejdsudbud kommer til at trykke lønnen. Det gør vi ikke, fordi vi synes, det er rart. Men vores lønkonkurrenceevne er blevet markant dårligere i forhold til Tyskland de seneste ti år”, sagde den radikale politiker Nadeem Farooq for eksempel i 2012.

Men hvad betyder reformer af arbejdsudbuddet så: Forhøjelse af pensionsalderen til verdens højeste, stramninger i dagpengeregler og kontanthjælp, invalidepension og førtidspension, bare for at nævne et par eksempler.

Reformer der skal ”motivere” arbejdsløse til at tage job på de vilkår, der nu er: Heltid eller deltid, fair eller unfair lønnet, med eller uden overenskomst. Alt sammen reformer der er dikteret og anbefalet af EU.

Hvis man vil vide, hvad øget arbejdsudbud betyder, kan man se på dagpengene: Over de sidste tyve år er dagpengene nemlig blevet forringet så meget, at det beløb, man som arbejdsløs tidligere fik udbetalt på 10 måneder, nu skal række til 12 måneder.

Man kan også se på Tyskland, der fordoblede antallet af arbejdende fattige på få år med reformer, der skulle øge arbejdsudbuddet. Det var en socialdemokratisk kansler, der gennemførte reformerne, og mantraet om arbejdsudbud har da også bidt sig fast langt ind i det danske Socialdemokrati.

Da regeringen fremlagde forslaget til Arne-pension, betonede finansminister Nikolaj Wammen, at selv med den nye pension stiger arbejdsudbuddet med 60.000 de næste fire år. Der er altså rige muligheder for at presse løn og arbejdsforhold ned…

Det må være slut med, at arbejdsgivernes udsendte i Folketinget kan tage røven på folk og medier med trylleord som arbejdsudbud. Lad os aflive løgnen.

Nyeste artikler

Fagligt
27. nov. 2020 - 13:22
BUPL sætter fokus på kamp for udsultet fritidsområdeBedre forhold i fritidsinstitutionerne, fortsat kamp for minimumsnormeringer og kravet om højere løn var emner, der stod centralt i beretningsdebatten på BUPL's kongres.
27. novBUPL sætter fokus på kamp for udsulte...
Fagligt
27. nov. 2020 - 10:35
Virksomheder på grønttorv går i dialog med 3F om overenskomstKonflikten mod virksomheder på Copenhagen Markets virker, lyder det fra 3F Høje Taastrup. Foreløbig er 10 virksomheder uden overenskomst i dialog med fagforeningen, der stod for en demonstration i dag med opbakning fra andre brancher.
27. novVirksomheder på grønttorv går i dialo...
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Uden Engels – ingen MarxI vurderingen af Marx og Engels må man gøre sig klart, at de to hverken var siamesiske tvillinger, eller at den ene frit kunne udveksles med den anden. Der var tale om to selvstændige personer, der begge på afgørende vis har bidraget til udviklingen af en kritisk teori.
27. novUden Engels – ingen Marx
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Friedrich Engels og dansk arbejderbevægelseI 1872 overtog Engels hvervet som kontaktperson til Den Internationale Arbejderforening for Danmark. Han havde den fordel at kunne læse og til en vis grad også skrive på dansk.
27. novFriedrich Engels og dansk arbejderbev...
Udland
27. nov. 2020 - 06:05
Sundhedsarbejdere strejker for flere penge til sektorenMandag den 23. november gik tusinder af ansatte i Chiles sundhedsvæsen i strejke på ubestemt tid. De kræver øgede bevillinger fra regeringen i finansloven for 2021 – både i almindelighed og til coronaindsatsen.
27. novSundhedsarbejdere strejker for flere...
Navne
26. nov. 2020 - 13:13
Maradona – fodboldidol og socialistDiego Armando Maradona, antiimperialist, socialist og uden tvivl den største fodboldspiller nogensinde, er død i en alder af 60 år. Han hyldede både Che Guevara, Fidel Castro og Hugo Chavez og støttede palæstinenserne.
26. novMaradona – fodboldidol og socialist
Kommentar
26. nov. 2020 - 09:00
EU skal respektere valget i Venezuela den 6. decemberEn bred international kreds af personligheder og aktivister har rettet en indtrængende appel til EU om at respektere det forestående valg i Venezuela. 1257 har skrevet under på listen, som stadig er åben.
26. novEU skal respektere valget i Venezuela...

< nov 2020 >

29
29. nov. 2020 - 14:00 til 16:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00

< dec 2020 >

01
01. dec. 2020 (Hele dagen) til 22. dec. 2020 (Hele dagen)