20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

1. maj - manifestation for modstand

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 01. maj, 2020, 01:32:32

1. maj - manifestation for modstand

For første gang siden Anden Verdenskrig bliver der ikke afholdt store manifestationer i Danmark den 1. maj. Årsagen kender vi alle: corona. En virus som på rekordtid har vendt op og ned på samfundet.

Lad os gøre 1. maj til en manifestation for modstand. Og en manifestation for nødvendigheden af samfundsforandring. 

Så meget desto mere grund er der til at bruge kampdagen til eftertænksomhed og til at samle kræfter til den kommende tids kampe, som vi ved vil komme. Kampe om hvem som skal betale regningen for den verdensomspændende krise, som vi dag for dag kan se udvikle sig.

På en og samme tid udstiller coronakrisen alle samfundets øvrige kriser og forstærker dem. Og gør det tydeligt, at vi lever i et klassesamfund.

På alle parametre er det arbejderklassen, som rammes hårdest. De kroniske sygdomme, der gør covid-19 så farlig, har en voldsom social slagside. 

Det samme har arbejdsløsheden. Mens nogle arbejdere bliver uundværlige og skal arbejde hårdt,  selv om de til daglig oplever meget lidt respekt, bliver andre behandlet som en brug og smid væk-arbejdskraft. Årtiers udsultning af dagpengesystemet kaster nu tusindvis af arbejdere ud i social katastrofe.

Samtidig udstiller coronakrisen på talrige måder, at markedskræfterne ikke er løsningen. Det er de samfund, som har en stærk offentlig sektor, som klarer sig bedst. Det er samfundseje, fællesskab og kollektivitet, som virker.

Coronakrisen har også synliggjort systemets ubalancer – at vi ikke kan fortsætte rovdriften på naturen og den uhæmmede vækst. Og at pandemier som covid-19 er tæt forbundne med den måde, som mennesker lever og organiserer deres økonomiske liv. Epidemier skabes af vores kultur. 

Globaliseringens arbejdsdeling har skabt et system, hvor varer og mennesker transporteres tværs over kloden. Lige nu er den kæde brudt, flyene står på jorden, og vi oplever, hvordan luftforureningen falder.

Derfor sætter coronakrisen også fokus på behovet for grundlæggende forandringer og et opgør med kapitalismen, hvor profitmotivet styrer det hele.

1. maj er dagen hvor vi gør status og ser fremad. Med mørke skyer i horisonten skal vi huske på, at sammenhold og solidaritet er arbejderbevægelsens kerneværdier. Vi skal bruge maj-dagen til at sætte fokus på, at det er nødvendigt at stå sammen og kæmpe for samfundsmæssige løsninger for den brede befolkning. 

Lad os gøre 1. maj til en manifestation for modstand. Og en manifestation for nødvendigheden af samfundsforandring. 

God 1. maj.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp