26 May 2019  

KBH: Overskyet, 11 °C

Vis mig dine venner

Vis mig dine venner

USA's støtte til det fascistiske Franco-styre i Spanien i efterkrigstiden er blot et af eksemplerne på amerikansk støtte til terrorregimer både politisk og økonomisk.

Madrid 1959, Eisenhower side om side med Franco.
FOTO: US National Archives
1 af 1

Den nye socialdemokratiske regering i Spanien har indledt et opgør med tiden under Franco. Fængsling, tortur, mord og røveri af børn var kendetegnende for det fascistiske diktatur.

Mens francostyret myrdede sine politiske modstandere, oprettede USA militærbaser i landet.

Fra Den spanske borgerkrigs begyndelse i 1936 og til Francos død i 1975 blev titusinder af politiske modstandere henrettet. Der skønnes at være mindst 2000 massegrave rundt i landet. Nu bliver gravene åbnet og de berørte familier kan få endelig vished.

Efter at fascismen var nedkæmpet i 1945 i det meste af Europa, overlevede den i Portugal og Spanien.

USA støttede Franco

Hvordan kunne det lade sig gøre? Hitler og Mussolini havde støttet Franco under borgerkrigen mod den folkevalgte republik. Nu fik han en ny stærk allieret.  I september 1953 undertegnede USA og Spanien "Madrid-traktaten". Her blev der aftalt amerikansk økonomisk og militær støtte. I perioden fra 1954 til 1961 var støtten på 500 mio. dollars.

Mens francostyret myrdede sine politiske modstandere, oprettede USA militærbaser i landet. En flådebase i Rota og flybaser i Morón, Torrejón og Zaragoza.

På flybaserne var der bl.a. placeret B-52 bombefly med atombomber. Det fik man et synligt bevis på i januar 1966, da et B52-fly kolliderede med et andet fly over Middelhavet ud for den lille by Palmores. Et større område blev forurenet med plutonium.

Det mest misbrugte ord i amerikansk politik i tiden efter Anden Verdenskrig var "frihed". Støtten til francodiktaturet var ingen enlig svale. Også "naboen" Portugals diktator Salazar, kom ind i varmen. Militærdiktaturet i Portugal var mindst lige så brutalt som det spanske. Alligevel var Portugal med i NATO fra starten i 1949.

USA-støttede diktatorer

 USA’s støtte til de to iberiske diktatorer var ikke undtagelsen. Det var reglen. Fra 1940’erne og frem til i dag har USA bragt en lang stribe af diktatorer og militærregimer til magten. Pinochet (Chile), Somoza (Nicaragua), militærjuntaen i Argentina og Saddam Hussein (Irak) er blot nogle få eksempler.

I samme periode har CIA arbejdet benhårdt på at vælte demokratisk valgte regeringer. Her skal kun nævnes Iran (1953), Guatemala (1954) og Indonesien (1965). I vore dage støttes diktaturet i Saudi Arabien med enorme mængder våben, der bruges til at føre udryddelseskrig i Yemen og til at støtte terrorisme i blandt andet Syrien.

Vis mig dine venner, og jeg skal fortælle, hvem du er!

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. dec. 2018 - 08:30   04. dec. 2018 - 08:40

Læserbrev

af Egon Laugesen, København