22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

USA og dødsstraffen

USA og dødsstraffen

En helt aktuel sag sætter endnu engang fokus på det amerikanske retssystem og på dødsstraffen.

Texas har gjort det igen. Henrettelsen af den 38-årige Robert Pruett er skandaløs selv for det amerikanske retssystem.

Siden genindførelsen af dødsstraffen i 1976 har Texas stået for over en tredjedel af alle henrettelser i USA.

Efter en barndom præget af forsømmelse, en kriminel far og stofmisbrug blev han som 15-årig idømt 99 års fængsel for medskyld i et mord, som hans far begik, mens Robert var til stede, uden at det dog er påvist, at Robert medvirkede i det på nogen måde.

Da han var 20, blev han anklaget for mordet på en fængselsvagt, og som 22-årig dødsdømt for det, selv om der ikke var nogen fysiske beviser, heller ikke DNA-spor, og selv om medfangers vidnesbyrd imod ham siges at være købt med nedsatte straffe.

Torsdag den 12. oktober blev han så henrettet, selv om man efter nuværende retspraksis ikke ville have idømt en kun 15-årig den straf, der i første omgang sendte ham i fængsel.

Han blev den sjette henrettede fange i Texas i år, og nummer 20 i USA. Siden genindførelsen af dødsstraffen i 1976 har Texas stået for over en tredjedel af alle henrettelser i USA, og Robert Pruetts tilfælde er desværre langt fra det første, hvor spørgsmålet om vedkommendes skyld eller eventuelle formildende omstændigheder langt fra er blevet taget alvorligt.

Sagen viser, hvor nødvendigt det er, at reformere det amerikanske retssystem og at afskaffe dødsstraffen. Robert Pruetts henrettelse er langt fra den første kontroversielle i USA, men den bør blive den sidste.

 

 

20. okt. 2017 - 08:16   20. okt. 2017 - 08:20

Læserbrev

af Asbjørn Gram, studerende, Randers