23 Jul 2019  

KBH: Spredte skyer, 23 °C

USA-kandidat mod skifergas

USA-kandidat mod skifergas

To demokratiske kandidater er uenige om holdningen til skifergas-udvinding i USA. Og presset på de danske politikere skal fastholdes.

I 2014, da staten Vermont forbød skifergas, udtalte den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders fuld støtte til forbuddet og ønskede det udbredt til hele landet.
FOTO: Ethan Miller/Getty Images/AFP/Scanpix
1 af 1

De ledende danske politikere skal presses til at forholde sig til den stadig mere entydige videnskabelige dokumentation for skifergassens skadevirkninger på miljø og sundhed.

Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders er klar modstander af skifergasudvinding i USA. Allerede i 2014, da staten Vermont forbød skifergas, udtalte Sanders fuld støtte til forbuddet og ønskede det udbredt til hele landet.

I følge Wall Street Journal modtog Clinton-fonden i Hillarys tid som udenrigsminister mere end 26 millioner dollars fra mindst 60 selskaber, blandt andet olie- og gasselskaber. 

Han er en seriøs trussel mod Hillary Clinton i kapløbet om at blive demokraternes præsidentkandidat og ønsker en reel grøn omstilling af USA's energipolitik. Hillary har forsøgt at skabe sig et mere grønt image ved at tale mod olieboringer i arktisk område og olierørledningen fra tjæresandsfelterne i Canada, men når det handler om skifergas er hun i lommen på industrien.

I følge Wall Street Journal modtog Clinton-fonden i Hillarys tid som udenrigsminister mere end 26 millioner dollars fra mindst 60 selskaber, blandt andet olie- og gasselskaber.

Hun gjorde global udbredelse af skifergas til en vigtig del af amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik gennem det globale skifergasinitiativ. Meget tyder på, at hun også havde en finger med i spillet, da det amerikanske selskab Devon Energy oprindeligt fik de to danske licenser på skifergasudvinding.

Men de alvorlige konsekvenser af fracking - for miljø og sundhed - bliver stadig mere tydelig. Efter flere høringer og omfattende videnskabelige undersøgelser konkluderer det amerikanske miljøministerium EPA's uvildige ekspertgruppe, at der er omfattende huller i den EPA-rapport, som udkom sidste år, og som frikendte fracking for at give udbredte skader på drikkevandet.

De mest oplagte og alvorlige sager er udeladt i den oprindelige rapport og den mangelfulde kortlægning af kemikaliers skadevirkning (87 procent af kemikalierne er ikke undersøgt på grund af manglende eller uvidenskabeligt datagrundlag) giver simpelthen ikke belæg for at konkludere, at der ikke har været omfattende skader på drikkevandet ifølge EPAs ekspertgruppe.

Den oprindelige rapport fra EPA blev brugt af flere danske medier sidste sommer til at hvidvaske skifergas. Desværre har der været meget tavst i de samme medier om den nye udmelding fra ekspertgruppen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2016 - 09:55   01. mar. 2016 - 10:00

Læserbrev

af Jens Crumlin, Brønderslev