21 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Unfair konkurrence eller sund fornuft?

Unfair konkurrence eller sund fornuft?

Når Københavns Kommune tilbyder behandling for offentlige skattekroner, kan man så sige, at det er konkurrenceforvridende? Det mener arbejdsgiverne.

FOTO: Arbejderen
1 af 1

Det er for nyligt faldet arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI) for brystet, at Københavns Kommune med "gratis stressklinikker tager arbejde fra private psykologer".

Ifølge en artikel på organisationens hjemmeside "strømmer" københavnerne til det "gratis stressforløb", og det er unfair konkurrence for blandt andre den stakkels administrerende direktør Vibeke Lunding-Gregersen fra det private firma Mindwork Psykologisk Center Aps som omsætter for over 10 millioner kroner.

Dansk Industri ønsker, at offentlige tilbud skal gøres lige så dyre som de private... Den lader vi lige stå et øjeblik.

Hun citeres for at slå fast, at "det er meget svært at konkurrere med et gratis kommunalt tilbud". Her stopper vi lige op.

Er tilbuddet, kommunen udbyder, gratis? Selvfølgelig ikke, for hvordan skulle de kommunalt ansatte psykologer kunne leve, hvis ikke de blev lønnet for deres arbejde? Det, fru direktøren mener, er altså, at det er svært at konkurrere med et skattefinansieret tilbud som borgerne i Københavns Kommune altså har betalt for gennem deres skat.

Ingen profit

Men hvad er det da, der er så unfair i konkurrencen med disse kommunale tilbud, som Københavns Kommune bruger omtrent 11 millioner kroner på i år?

Såmænd blot det faktum, at det offentlige gennem skattefinansiering kan udføre opgaver billigere og bedre end det private. Først og fremmest af den åbenlyse årsag, at der i det offentlige ikke sidder en direktion og ejerkreds, hvis eneste formål i livet er at hæve overskuddet og sikre sig selv stadigt større andele af de rigdomme, som deres ansatte og andre arbejdere (som kunder) formøbler på de ydelser, deres respektive firmaer udbyder.

Urimelig og unfair konkurrence? Pladder! Kan de private ikke følge med i konkurrencen med det offentlige, er det da blot endnu et helt konkret bevis på, at udbudspolitik, udlicitering og privatisering ikke er andet end slet skjulte overførsler af vores surt tjente skattekroner til i forvejen velhavende virksomhedsejere og aktionærer på det højtbesungne private marked.

Et marked, som ikke ville klare sig blot én dag uden en stærk offentlig sektor, som uddanner den for arbejdsgiverne helt nødvendige arbejdskraft, behandler arbejderne når de bliver syge, passer arbejdernes børn og forældre, så de kan gå på arbejde, og som sørger for, at infrastrukturen kører "på skinner", om man så må sige. 

Tag en tudekiks, arbejdsgivere

Så kære arbejdsgivere i DI, tag en tudekiks og stop klynkeriet. Men det er desværre ikke kun DI, som bekymrer sig over det offentliges "unfair konkurrence". Regeringen forventes meget snart at offentliggøre et udspil på baggrund af netop dette enorme samfundsproblem.

Et udspil, som DI håber på, kommer til yderligere at indskrænke offentlige institutioners muligheder for at komme ind på markeder, hvor de private i dag tjener penge. Blandt andet ønsker DI at offentlige tilbud skal gøres lige så dyre som de private... Den lader vi lige stå et øjeblik.

Igen ser vi, hvordan det private marked er afhængigt af bistand fra staten. Liste R Kommunisterne vil ikke finde sig i begrænsninger af offentlig virksomhed. Tværtimod ønsker vi at skærpe den offentlige konkurrence med private virksomheder. Vi vil skabe offentlig konkurrence til det private, ikke bare på traditionelle velfærdsopgaver, men også indenfor brancher som byggeri, transport, service og finansiering.

Offentlige jobs skaber nemlig ikke bare større værdi for københavnernes surt tjente skattekroner, men giver også mulighed for at sikre de ansatte gode solide ansættelses-, løn-, og arbejdsforhold. Det er ikke unfair, men sund fornuft.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. aug. 2017 - 08:24   18. aug. 2017 - 08:30

Læserbrev

af Anders Sørensen, spidskandidat til kommunalvalget i København for Liste R, Kommunisterne