09 Dec 2018  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Uden læreplads brister de unges drøm

Uden læreplads brister de unges drøm

Man er nødt til at give de unge en sandfærdig vejledning, når de skal vælge erhvervsuddannelse. Ellers brister deres drømme.

Året var 2013. Jeg var skrevet op på bager/konditor-grundforløbet. Alt var godt, jeg glædede mig til at skulle være kreativ og bage en hel masse. Det var jo en drøm om smukke kager, flot bagerværk og at leve Mette Blomsterberg-livet med lange negle og eget tv-show. 

Jeg foreslår, at der bliver mere fokus på at skaffe flere lærepladser.

Men drømme kan briste, og det gjorde min drøm i høj grad. To uger inde i forløbet sidder vi i klassen, og ind kommer læreren. Han kigger på os og siger: "I er 40 elever fordelt på to klasser, som har valgt dette forløb. Vores erfaring her på skolen er, at kun en ud af jer 40 elever får en læreplads efter grundforløbet".

Var det virkelig sandt? Det tog noget tid at forstå. Spørgsmålene kørte rundt i hovedet. Hvad skulle vi så gøre, hvis ikke vi fik en læreplads? Hvorfor havde ingen fortalt os det før? Hvor var den sandfærdige vejledning? 

Jeg gennemførte grundforløbet, men havde fra den dag opgivet håbet om at få en læreplads. 

For tiden kører der en kampagne omkring erhvervsuddannelser, "Vejen til en erhvervsuddannelse", som skal få flere folkeskoleelever til at vælge en erhvervsuddannelse. Det er en vigtig kampagne, men man glemmer bare at fortælle den ærlige historie om uddannelserne. Historien om bageren der drømte store drømme, men ikke kunne få en læreplads på grund af mangel på lærepladser, men som fandt en faglært vej alligevel.

Det er de historier, vi skal fortælle de unge. Udover de gode historier der skal fortælles, skal vi også gøre de unge opmærksom på, gennem hvilke uddannelser chancen for en læreplads er størst. Ellers ender de unge med et nederlag fremfor succes.

Det mest optimale ville efter mit synspunkt dog være, at de unge ikke skal vælge ud fra lærepladser, men ud fra drømme. Hvis politikerne vil have flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, så skal de give de unge mulighed for at komme i lære i det fag, de gerne vil arbejde i efterfølgende. Derfor foreslår jeg, at der bliver mere fokus, både fra politikernes, virksomhedernes og skolernes side, på at skaffe flere lærepladser. Er det ikke muligt, så skal de unge vejledes, så de kender mulighederne for læreplads, inden de starter på uddannelsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. apr. 2018 - 08:06   18. apr. 2018 - 08:10

Læserbrev

Nadia Haugbølle, Kontorelev, Viby Sjælland