23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Tortur og udplyndring i Vestsahara

Tortur og udplyndring i Vestsahara

Over 250 brud på menneskerettighederne dokumenteres i en ny norsk rapport om situationen i Vestsahara.

Den 24-årige aktivist Lahweij Rguibano deltog her i Vestsaharas største by, El Aaiun, i en fredelig demonstration, der krævede politiske fanger løsladt.
FOTO: commons.wikimedia.org
1 af 1

En ny rapport dokumenterer omfattende tortur og udplyndring i Afrikas sidste koloni, Vestsahara.

"Det internationale samfund lukker øjnene, mens Marokko brutaliserer landets befolkning … og udplyndrer Vestsaharas omfattende naturresurser sammen med skruppelløse multinationale firmaer og regeringer".

Sådan skriver norske studerendes og akademikeres bistandsorganisation, SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), i en rapport der blev udgivet den 13. april.

Firmaer fra USA og EU, der køber varer i kolonien kritiseres for at være med til at opretholde og legitimere Marokkos kolonisering af Vestsahara.

Rapporten dokumenterer over 250 menneskerettighedsbrud i det besatte Vestsahara inden for det seneste år, herunder drab, tæv, og voldtægt.

Endvidere dokumenterer den omfattende diskrimination af landets oprindelige befolkning, saharawierne, indenfor uddannelse og beskæftigelse.

Brud på menneskerettighederne

I rapporten kritiseres FN og det internationale samfund for ikke at sikre den lovede afkolonisering af Vestsahara, der har været koloniseret siden 1975, eller, indtil en sådan finder sted, at sikre at FNs fredsbevarende mission i landet, MINURSO, kan overvåge menneskerettighedssituationen i landet, ligesom alle andre fredmissioner.

FN mistænkes også for at lade sig påvirke af omfattende marokkansk lobbyvirksomhed og bestikkelse, skriver SAIH.

Rapporten fremhæver netop MINURSOs mulighed for at overvåge menneskerettighedssituationen i det besatte Vestsahara som absolut nødvendig, ikke mindst fordi den frygt, som de marokkanske myndigheders tortur, vold og retsløshed skaber, og den manglende overvågning af dette, er med til at forhale afkoloniseringen - blandt andet ved at bidrage til den marokkansk-skabte medieblackout i forhold til situationen i Vestsahara.

Firmaer fra blandt andet USA og EU, der køber varer i kolonien eller er med til at udvinde Vestsaharas store mængder af fosfat eller olie, kritiseres på samme måde for at være med til at opretholde og legitimere Marokkos kolonisering af Vestsahara.

To eksempler på overgreb

Et eksempel på de mange Saharawier, der er blevet truet og mishandlet af de marokkanske myndigheder, er 24-årige aktivist Lahweij Rguibano. Han deltog i en fredelig demonstration i Vestsaharas største by, El Aaiun, der krævede politiske fanger i Vestsaharas fængsler løsladt.

"Jeg var på vej ned af en sidegade, da politiet hev mig ind i deres bil", fortæller Rguibano i rapporten. De kørte ham til et øde sted, hvor de begyndte at torturere ham.

"De slog mig over hele kroppen med deres politistave, hvorefter de tog underbukserne af mig og voldtog mig med en politistav". Det hospital, han sidenhen besøgte, gav ham en attest på, at han var blevet brutalt tævet og voldtaget.                             

Et andet eksempel er 30-årige aktivist Mahfouda Lefkir. Hun deltog sidste år i flere fredelige demonstrationer, der krævede at MINURSO overvåger menneskerettighedssituationen i Vestsahara. Her blev hun tævet, trukket rundt i håret, og truet på livet. Hun blev også stoppet på gaden måneden efter, da hun var ude at gå en tur sammen med sin familie.

"Fire politimænd angreb mig foran min mand og børn. De sagde de ville voldtage mig og min elleveårige datter", fortæller hun. 

Måneden efter stoppede myndighederne hendes sociale ydelser uden nogen form for forklaring.

Omfattende dokumentation

SAIHs rapport er bare en af mange, der har dokumenteret lignende grelle menneskerettighedsovertrædelser i Vestsahara, pointerer den norske organisation.

SAIH nævner i rapporten

  • Amnesty International, der i en rapport sidste år beskrev de marokkanske myndigheders omfattende brug af blandt andet voldtægt, tæv og isolationsfængsling;
  • Freedom House, der i januar beskrev den marokkanske besættelsesmagt i Vestsahara som "the worst of the worst" i forhold manglende frihedsrettigheder; 
  • og FNs specialrapportør for tortur, Juan Mendez, der efter et besøg til Vestsahara i 2013, rapporterede om et systematisk mønster af tortur og mishandling.

Afrika Kontakt har, i et brev til præsidenten for FN’s sikkerhedsråd Dina Kawar, opfordret FN til at give MINURSO mandat til at overvåge menneskerettighedssituationen og naturresurserne i Vestsahara. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. maj. 2015 - 09:22   21. maj. 2015 - 09:30

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt