26 May 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 12 °C

Social dumping i Rebild Kommune

Social dumping i Rebild Kommune

Firmaet KN Rengøring, som Rebild Kommune har udliciteret rengøringen til, er flere gange blevet afsløret i svindel og udnyttelse af arbejdskraften.

Borgmester Leon Zeppelin(R) og hans forligspartier er åbenbart ligeglade med, at KN Rengøring dumper lønnen for de udenlandske medarbejdere, der gør rent i Kommunen.
FOTO: Finn Årup Nielsen/CC4,0
1 af 1

Et firma, der gang på gang bliver taget i at byde sine medarbejdere umenneskelige og kummerlige forhold, skal ikke have snablen i offentlige kasser. Derfor må og skal Rebild Kommune reagere nu og få ordnede forhold på rengøringsområdet ved at opsige kontrakten med KN Rengøring. 

Man kunne jo hjemtage rengøringen i eget regi Eller entrere med en virksomhed, der har ordnede forhold.

Firmaet er flere gange mistænkt og dømt for at underbetale og udnytte udlændinge til at udføre rengøringsopgaver mange steder rundt omkring i Danmark. Senest er det Varde Kommune, der med øjeblikkelig virkning har opsagt samarbejdet med KN Rengøring.

Det er flertallet af politikerne i Rebild kommune åbenbart fløjtende ligeglade med. Her mener man ikke, det er noget problem, at firmaet fortsætter i Rebild, selvom det lige er taget med fingrene i kagedåsen endnu engang.

Selvsamme byråd har på foranledning af Den Sociale Fællesliste indført sociale klausuler, for at sikre ordnede forhold for alle medarbejdere, uanset om det er kommunens eget personale, eller om det er eksterne leverandører.

Udlicitering

Da rengøringen i Rebild Kommune blev sat i udbud i 2012 under borgmester Anni Vinther, var det nemlig ikke fornuft, men ren ideologi, der lå bag. Politikerne havde en forventning om at rengøringsassistenterne var ineffektive og fik for meget i løn i forhold til det arbejde, de udførte. Derfor besluttede man, at al rengøring i kommunen skulle i udbud. Vi advarede allerede dengang om konsekvenserne i forhold til kvalitet og økonomi, og efter et samarbejde mellem pedeller, skolebestyrelser, rengøringsassistenter og den offentlige gruppe i 3F Aalborg blev idéen bremset i første omgang. I stedet for et direkte diktat om udbud blev det nu kun de institutioner, der frivilligt ville sætte rengøringen i udbud, der skulle gøre det.

Det var der ingen, der havde lyst til – og så skulle man jo så tro at det forslag om udlicitering var en saga blot. Men i en borgerlig styret kommune, så kan alt ske.  Det er jo ingen hemmelighed, at de borgerlige partier er af den opfattelse, at det offentlige system ikke skal drifte.

Derfor meldte politikerne ud til institutionerne, at hvis de ikke ville deltage i en frivillig udlicitering, ville de blive økonomisk beskåret med 30 procent på de enkelte rengøringsbudgetter. Og derfor endte det selvfølgelig i udlicitering.

I 3F har vi grundlæggende den holdning, at de offentligt ansatte medarbejdere har de kompetencer, der skal til for at løse de enkelte opgaver, og udlicitering er absolut ingen garanti for opretholdelse af kvalitet og pris. Snarere tværtimod. 

Derfor er vi også sikre på, at medarbejderne har vilje til kvalificeret at indgå i udviklingsprojekter, der kan imødekomme kravene om kvalitet og økonomisk bæredygtighed. Vi forstår selvfølgelig udmærket behovet for, at kommunen skal se på hvad skattekronerne bruges til og sørge for, at man får mest mulig kvalitet for pengene. Derfor kan vi også være nødt til at respektere en beslutning om udlicitering.

Social dumping i kommunen

Men vi hverken kan eller vil respektere, at man fastholder at udlicitere til et firma, som gang på gang bliver afsløret i svindel og grov udnyttelse af (udenlandsk) arbejdskraft. Det er groft uforsvarligt og moralsk forkasteligt at sende offentlige kroner efter et firma, der så klart bryder alle regler.

Det er på tide at borgmester Leon Zeppelin og hans konstitueringsgruppe tager ansvar og handler på situationen og politikken.  Man kunne jo hjemtage rengøringen i eget regi, hvilket er en stigende tendens rundt omkring i landet. Eller alternativt entrere med en virksomhed, der har ordnede forhold og ser deres medarbejdere som en nødvendig ressource for en sund og rentabel virksomhed, og ikke bare som en flok slaver.

Borgmesteren og byrådet kan ikke agere som strudsen ved at stikke hovedet ned i jorden og håbe på, at alle udfordringer forsvinder. Det gør de ikke - der skal politisk handling til nu. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. feb. 2019 - 08:17   15. feb. 2019 - 08:20

Læserbrev

af Claus Pedersen, formand for Offentlig Gruppe, 3F Aalborg