18 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Skal borgmestre have dobbelt løn?

Skal borgmestre have dobbelt løn?

Folketinget behandlede forleden et forslag fra Enhedslisten om at droppe dobbeltløn til landets borgmestre.

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen har frivilligt valgt at frasige sig dobbeltlønnen. Andre kunne følge dette eksempel.
FOTO: Lars Horn / Baghuset
1 af 1

Når danskerne går på arbejde, så får vi løn én gang for at løse de opgaver, der følger af vores job.

I Aalborg har borgmester Thomas Kastrup-Larsen  frivilligt valgt at frasige sig dobbelt-lønnen. 

Men sådan er det ikke for mange af landets borgmestre. De modtager i stedet dobbelt løn. 

De får en rigtig pæn løn for deres borgmester-hverv -  omkring en million kroner om året afhængig af kommunestørrelsen. 

Men når de så, som følge af deres hverv skal repræsentere kommunen i for eksempel det lokale kraftvarme-værk eller trafikselskab, så indkasserer de yderligere store honorarer. Honorarer som i mange tilfælde når op på flere hundrede tusinde kroner om året. Oven i lønnen.

Det betyder at en række borgmestre har en samlet indkomst, der er betydeligt større end landets statsminister. 

Dobbeltlønnen er udtryk for pamperi af værste skuffe. Når man som borgmester får en løn på over en million, så skal man selvfølgelig ikke samtidig have en ekstra-løn for at passe nogle møder i bestyrelser, som man sidder i som en del af sit job som borgmester.  

I en tid, hvor der skæres ned på velfærden, hvor fattigdommen vokser, og hvor de fleste almindelige lønmodtagere ikke har oplevet nogen særlig lønfremgang, er det simpelthen et helt forkert signal, at borgmestre og regionsformænd skal kunne hæve løn to gange for at passe deres arbejde.

Derfor behandlede Folketinget forleden et forslag fra Enhedslisten, der vil sikre, at borgmestrene fremover må vinke farvel til dobbelt-lønnen. Desværre var der ikke flertal, da både Venstre, konservative, LA og Socialdemokraterne stemte imod.

Men man behøver sådan set ikke at vente på Folketinget. I Aalborg har borgmester Thomas Kastrup-Larsen efter pres fra blandt andet Enhedslisten frivilligt valgt at frasige sig dobbelt-lønnen.

Så hvis du er enig i, at dobbelt-lønnen er noget pamperi, så skulle du måske bede borgmester-kandidaterne i din kommune svare på, om de vil følge Aalborgs eksempel, eller om de fortsat vil fastholde den urimelige dobbeltløn. 

17. nov. 2017 - 08:51   17. nov. 2017 - 09:00

Læserbrev

af Pelle Dragsted MF, finansordfører for Enhedslisten