11 Apr 2021  

KBH: Overskyet, let regn, 3 °C

Situationen i Syrien retfærdiggør ikke militærangreb

Situationen i Syrien retfærdiggør ikke militærangreb

Det er naivt at tro, at de store magters beslutning om at angribe Syrien handler om at straffe Assad. De er i sagens natur ligeglade med folk og deres forhold. Bare se på Irak eller Afghanistan.

Der er ikke brug for mere krig, hvis den syriske befolkning skal hjælpes. Billedet her er fra Zaakari flygtningelejren, hvor 120.000 syriske flygtninge sidder på uvis tid. Tabarak Mansour, 9 år, husker tydeligt lyden da bomberne faldt omkring hendes barndomshjem.
1 af 1

Et militærangreb på Syrien kan måske ende med Assads fald, men det vil ikke gøre en ende på folks lidelser og skabe fred og frihed og en bedre tilværelse for de mange millioner, som lever i Syrien eller i flygtningelejrene.

USA og de vestlige stormagters angreb på Syrien, deres militære tilstedeværelse i regionen, deres forsøg på at støtte de kræfter, som alene skal sørge for deres interesser, og deres ofte forfejlede strategi efter deres krigsførelse i regionen, vil skabe endnu flere vedvarende problemer med uforudseelige dimensioner for befolkningen i Syrien.  

Erfaringer

Hverken i Irak, Afghanistan og nu Syrien har de store magters bagtanker handlet om befolkningen, dens frihed eller menneskerettigheder. Det er naivt at tro, at deres beslutning om at angribe Syrien handler om at straffe Assad.  De er i sagens natur ligeglade med folk og deres forhold. Bare se på Irak eller Afghanistan.

Hvad fik folk ud af det militære angreb. Stadigvæk i dag og efter mange år lever folk med fattigdom, bomber og elendighed. Da folk i Irak blev bombet af Saddam Hussain med kemiske våben, var der ikke nogen af de store magter, som bekymrede sig om det.

Taleban i Afghanistan blev skabt og hjulpet af de samme magter, da de skulle sikre deres magt i området og kæmpe mod det tidligere Sovjetunionen. Taleban skubbede Afghanistan 1000 år tilbage og skabte et helvede for den afghanske befolkning.  

De samme magter skabte taleban og hjalp Khomeini til magten.

På samme måde hjalp de store magter Khomeini i Iran med at komme til magten under revolutionen i 1979, da den iranske konge (shahen) mødtes af de folkelige protester. Khomeinis regime har siden gjort livet til et helvede for befolkningen i Iran. Men når USA og dets allieredes interesser bliver truet, og når de vil markere deres endegyldige magt i verden, fører de krig.

Og for at de kan overtale USA's egen befolkning til at acceptere de økonomiske og menneskelige tab under en krig, fremstiller de krigen som en hjælpende hånd til befolkningerne i Mellemøsten i deres kamp for frihed! Og retfærdiggør deres militære aktioner ved at kalde det for "bekæmpelse af terror".

Støt de sekulære kræfter

De socialistiske kræfter og fredsforkæmpere i de vestlige lande må modsætte sig dette angreb, med eller uden FN's mandat, med eller uden beviser! De skal advare den syriske befolkning mod de enorme konsekvenser, som de store magters krigsførelse i Mellemøsten fører til.

Den syriske befolkning har brug for et andet alternativ end militær intervention for at opnå fred, frihed og et bedre liv.

Ved at støtte op om de sekulære, de venstreorienterede, ikke-nationalistiske og ikke-religiøse kræfter i Syrien og ved at mobilisere folk i de mellemøstlige og vestlige lande, så de kan bakke op om frihedskampen i Syrien på forskellige måder og hjælpe den syriske befolkning med at komme ud af den nuværende blindgyde. 

Forkortet af redaktionen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. sep. 2013 - 09:30   20. sep. 2013 - 09:30

Læserbrev

af Nahid Riazi, København