18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Siemens bryder FN's principper i Vestsahara

Siemens bryder FN's principper i Vestsahara

Dansk-baserede Siemens Wind Power har vundet en milliardordre på vindmøller i Marokko og Vestsaharara. Handlen er ifølge FN i strid med international lov.

Al handel med eller udnyttelse af resurser fra besatte områder som Vestsahara er ulovlig ifølge FN’s konventioner. Alligevel vil iemens levere vindmøller til det besatte Vestsahara.
FOTO: commons.wikimedia.org
1 af 1

Aftalen burde være i hus, selv om der ikke er meldt noget officielt ud endnu, skriver blandt andet TV2IPP Journal og Århus Stiftstidende. Sidstnævnte citerer blandt andet marokkanske medier for at Siemens Danmark, der i så fald får ordren sammen med italienske Enal, er "udpeget som vinder".  

Siemens klar til at bryde international lov og det danske folketings anbefalinger

Siemens Wind Power, der er baseret i Brande, efter at Siemens i 2004 opkøbte firmaet Bonus Energy A/S, skal blandt andet stå for opførelsen af vindmøller nær El Aaiun (Laayoune) og Boujdour – begge steder i Vestsahara, som Marokko har holdt besat siden 1975.

Vindmøllerne skal bygges på Siemens Danmarks fabrikker i Jylland. Projektet, der forventes at indbringe Siemens og Enal seks milliarder kroner, involverer derudover industriel produktion af lokalt producerede dele, og forventes at blive sat i drift mellem 2017 og 2020. 

I strid med international lov

Siemens skriver i sine årsrapporter, at "Siemens 'Code of Conduct' bygger på principperne i FN’s Global Compact, som blandt andet omhandler respekt for menneskerettighederne".

Alligevel er Siemens klar til at bryde international lov og det danske Folketings anbefalinger. Al handel med eller udnyttelse af resurser fra besatte områder som Vestsahara er nemlig ulovlig ifølge FN’s konventioner, uden at landets oprindelige befolkning profiterer af dette, og samtidigt tillader det. Ingen af disse krav er opfyldt i projektet.

"Alle investeringer i Vestsahara må være i overensstemmelse med 'interesserne' og 'ønskerne' hos det lokale folk i Vestsahara", skrev FN’s forhenværende øverste juridiske rådgiver Hans Corell tidligere på måneden i en mail til Berlingske, hvor han konkluderede at vindmølleaftalen er i strid med FN’s regler.  

Og Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario forsikrer, at Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, hverken er blevet konsulteret eller vil profetere af dette eller andre projekter i Vestsahara. De betragter, ligesom FN, simpelt hen projekterne som udplyndring af deres naturresurser, i strid med international lov.

Tidligere chef for FN’s mission i Vestsahara, Kurt Mosgaard, siger ligeud til Berlingske, at projektet vil være med til "at forlænge konflikten og legitimere besættelsen".

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at Siemens bygger vindmøller i Vestsahara. I 2013 startede Siemens’ danske afdeling et stærkt kritiseret vindmølleprojekt op, der skulle levere vindmølledele til at bygge 22 vindmøller nær El Aaiun (Laayoune) i det besatte Vestsahara, samt installere vindmøllerne og servicere disse i fem år.

Adskillige andre danske eller danskbaserede firmaer har i tidernes løb handlet med, solgt eller skibet ulovlige naturresurser fra det besatte Vestsahara, herunder Dansk Vejsalt, COOP, og shippingfirmaerne Ultrabulk Shipping A/S, Folmer & Co., D/S Norden og J. Lauritzen.

Afrika Kontakt har kontaktet Siemens Danmark for en kommentar, men deres pressemedarbejder fortæller at de ikke ønsker at kommentere en aftale, som ifølge ham ikke er underskrevet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jan. 2016 - 09:50   05. jan. 2016 - 10:00

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt