26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer

Så slap ånden ud af flasken

Så slap ånden ud af flasken

Ny bog afslører, at Danmarks Lærerforening på intet ikke tidspunkt kom i realitetsforhandlinger. Det var rent skuespil, og lockouten viser sig nu at være nøje planlagt af regeringen.

Den officielle forklaring bag lockouten af lærerne og forhandlingsnedbruddet var, at Kommunernes Landsforening og lærerne ikke kunne blive enige om en ny overenskomst.

Den daværende regering har hårdnakket nægtet, at lockouten var aftalt på forhånd. Ingen bryder sig om at blive opdaget med fingrene i kagedåsen. 

Men ifølge bogen "Søren og Mette i benlås" var der på intet tidspunkt reelle forhandlinger på tegnebrættet. Resultatet var givet på forhånd og var en stor parodi fremført af en socialdemokratisk ledet regering med daværende statsminister Helle Thorning i spidsen. 

Det aftalte spil om lærernes arbejdstid under overenskomstforhandlingerne i 2013 er hermed et eklatant brud på og svigt af den danske model, og samtidig et billede på en stigende mistillid til vores politikere og demokratiet. 

Aftalt spil

Den daværende regering har hidtil hårdnakket nægtet, at lockouten var aftalt på forhånd. Fuldt forståeligt, da ingen bryder sig om at blive opdaget med fingrene i kagedåsen. 

Nu er ånden sluppet ud og SRSF-regeringen fremstår som arkitekter til et historisk svigt, hvor løgnagtighed og manipulation er en del af hverdagen. 

Det er et alvorligt brud på den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor det normalt er op til lønmodtagere og arbejdsgivere at forhandle sig frem til kollektive aftaler om løn- og arbejdsvilkår. 

Med en på forhånd aftalt drejebog sættes forhandlingerne ud af kraft, og dermed sættes den danske model og værdien af den ud af kraft. Det er helt uhørt, at der er blevet kalkuleret med resultatet af en overenskomstforhandling på et tidspunkt, hvor man også ville indføre en folkeskolereform. 

Alle folketingsmedlemmer lover ved deres tiltrædelse, at de i Folketinget vil følge deres samvittighed. Hvor mange af de 179 folketingsmedlemmer kan med hånden på hjertet sige, at det har de gjort i denne sag?

Iskold kynisme

Sagen er en historisk underminering af lønmodtagerinteresser og et uhørt tillidssvigt. Vel at mærke fra politikere, der påstår, at de er fortalere og forsvarer af den danske model. Det klinger tomt og hult. Iskold kynisme fra øverste hylde. 

Hvad så nu? Ja, vi skal sikre, at det aldrig sker igen. Overenskomstforhandlingerne 2018 sættes snart i gang. Fair og reelle forhandlinger må være i alles interesse. 

I den forbindelse vil det klæde politikerne på Christiansborg og i KL at beklage forløbet fra 2013 og give et tilsagn om, at det ikke sker igen. 

Kun herved sikrer vi et overenskomstresultat, som hele det danske arbejdsmarked kan være tjent med. Alternativet - en fortsat disrespekt og udhuling af den danske model - vil kun give tabere og få alt for store negative konsekvenser for det danske samfund. 

Vi risikerer et uroligt arbejdsmarked, der ikke er til gavn for hverken dansk økonomi eller danskerne. 

 

11. okt. 2017 - 08:48   11. okt. 2017 - 08:50

Læserbrev

af Finn Andersen - Dansk Metal Østjylland, Bent Klim Johansen - HK Stat Østjylland, Hans-Henrik Hansen - HK Kommunal Østjylland og Jesper Skorstengaard - Aarhus Lærerforening