26 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 29 °C

Racismen i fremmarch

Racismen i fremmarch

De højreekstreme og racistiske grupper er i fremvækst i mange europæiske lande. Det er ikke noget nyt, men i flere og flere lande vinder de indpas i parlamenterne.

De højre-ekstreme grupper "Pro Chemnitz", Alternative für Deustschland og det anti-muslimske Pegida demonstrerer i Tyskland.
FOTO: John MACDOUGALL / AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Racismen har længe været et alvorligt problem i Europa. Allerede ved valget til EU-parlamentet i 2014 fejrede højreradikale partier store og skræmmende triumfer. Og EU-topmødet sidst i juni viste et markant skift til højre. 

Pegida/For Frihed forsøger nu igen at komme på banen, inspireret af højrefløjen og fascisternes fremgang i Europa

Flygtningene hænger fast i usle lejre eller lever illegalt rundt omkring i Europa. På EU topmødet i juni vandt højrefløjen i Europa, og Trumps politik er blevet Europas. Racismen og højredrejningen er nu en brændende platform for socialister og humanister i hele Europa.

De fleste midterpartier har overtaget højrefløjens dagsorden, men jo mere det sker, desto mere åbner det døren for højrefløjen og fascisterne. Det sker lige nu, og den udvikling går hurtigt.

Racisme og modstand i Østrig 

I december 2016 var Østrig tæt på at få en fascistisk præsident fra FPÖ (Frihedpartiet i Østrig). FPÖs historie går helt tilbage til Anden Verdenskrig og de har aldrig lagt nazismen bag sig, højst skiftet strategi.

Efter valget i december 2017 dannede den konservative Kurz regering med FPÖ. Det betød en optrapning af hetzen mod flygtninge og muslimer. Dernæst har regeringen sat fokus på hjemsendelse af flygtninge.

Den østrigske regering har et godt forhold til Viktor Orbans regering i Ungarn, og Østrig har nu overtaget formandskabet i EU. Så Østrig vil stå i spidsen for at udmønte den nye flygtningepolitik fra topmødet i juni. De Konservative i Østrig har et sikkert flertal med FPÔ. Det bruger de til at gennemføre en neoliberal politik og tryne fagforeningerne og den sociale tryghed for østrigerne. F.eks. ønsker regeringen at gennemføre en 12-timers arbejdsdag.

Men FPÖ har også deres egen dagsorden. De har ikke opgivet at bygge protest/kamp grupper på gaden og være et anti establishment parti. Samtidig er deres ledende medlemmer i regeringen klare fascister, der står i spidsen for politi, militær, efterretningsvæsen og medier. Så de bruger den legale magt i regeringen som hjælp til at bygge en fascistisk bevægelse.

Men der er også modstand i Østrig. 120.000 demonstrerede mod racisme, forringelser af den sociale tryghed og højreekstremisme i Wien, og 5.000 demonstrerede til støtte for flygtninge på FN´s internationale flygtningedag den 20. juni.

Plattform für ein Menschliches Asylpolitik danner rammen om de store protester. 

Dansk netværk mod racisme?

I Danmark har regeringen til dato gennemført 98 stramninger på udlændingeområdet, Langt de fleste med et solidt flertal i Folketinget, der også bakker op om EU´s højredrejning. Resultatet er en åben diskrimination og forskelsbehandling af flygtninge og etniske minoriteter samt en tilværelse med færre muligheder og mere fattigdom.

Dog ser det ud til at både ghettoplanen og burkaforbuddet vil møde modstand fremover. Det samme er tilfældet med protesterne mod, at afviste asylansøgere skal leve en umenneskelig tilværelse i de såkaldte udrejsecentre, Kærshovedgård og Sjælsmark eller i kriminalforsorgens udlændingecenter i Ellebæk.

Ligesom i resten af Europa er der protester mod racismen og højredrejningen i Danmark. Men her er den spredt og uden gennemslagskraft. Det er ikke nok at hjælpe flygtninge og protestere mod regeringen, selvom det er vigtigt. Vi må også arbejde for at ændre det politiske klima og skabe muligheder for et åbent, lige, mangfoldigt og social retfærdigt samfund med plads til alle.

Det kræver, at vi bygger et landsdækkende netværk af alle de mange forskellige lokale kræfter, som findes derude. 

Forkortet af redaktionen

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. sep. 2018 - 08:34   20. sep. 2018 - 08:40

Læserbrev

Af Lene Junker, Racismefri By, Odense For Mangfoldighed