18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Rød Blok kan lære noget af Corbyn

Rød Blok kan lære noget af Corbyn

Labour-lederen Jeremy Corbyn fik markant fremgang på en politik, der vil demokratisere økonomien, stoppe den stigende ulighed, og hjælpe flygtninge. Det kan de danske partier i "Rød Blok" lære af.

Jeremy Corbyns popularitet kom kraftigt til udtryk ved det netop overståede britiske valg, hvor Labour fik over 40 procent af stemmerne. Det burde danske politikere i "Rød Blok" måske tage ved lære af.
FOTO: AFP PHOTO / Oli Scarff / Scanpix
1 af 1

Jeremy Corbyn fik over 40 procent af stemmerne på at love traditionel venstrefløjspolitik ved det britiske valg, selvom nærmest hele pressen og dele af hans eget parti havde stemplet ham og hans politik som håbløs inden valgkampen.

Selvom det ikke rakte til en valgsejr, var de 40 procent milevidt fra det forventede valgresultat. Det at den siddende premiereminister, - de Konservatives Theresa May - ikke engang fik flertal i parlamentet, var faktisk noget nær en sensation, som få havde set komme.

Labours valgmanifest indeholdt forslag om at rulle privatiseringer af energiforsyningen, togdriften og postvæsenet tilbage.

Mange har påpeget, at May havde ført en elendig valgkamp og selv tabte valgsejren på gulvet. Men selvom det nok er en del af sandheden, var Labours valgmanifest sammenholdt med May’s nedskæringspolitik og befolkningens faldende levestandarder efter al sandsynlighed også en vigtig del af Corbyns overraskende gode resultat.

Labours valgmanifest indeholdt blandt andet forslag om skattestigninger for erhvervslivet og de rigeste, at demokratisere økonomien, at rulle privatiseringer af eksempelvis energiforsyningen, togdriften og postvæsenet tilbage, at skabe tusindevis af offentlige jobs, at leve op til Storbritanniens internationale ansvar i flygtningekrisen, og at sikre at ulandsbistanden i langt højere grad skulle bruges på fattigdomsreducering.

Måske Mette Frederiksen og "Rød Blok" burde lade sig inspirere, ikke mindst siden Frederiksen selv har påpeget, at hun vil tilbage til klassisk socialdemokratisk politik.

Om det mest er varm luft, eller om Socialdemokratiet igen vil til at arbejde for fælleseje af produktionsmidlerne og fuld beskæftigelse, tage "et ansvar for at hjælpe mennesker, der er på flugt fra forfølgelse", og hæve udviklingsbistanden, der skal "ydes af hensyn til befolkningerne i u-landene og ikke af hensyn til dansk erhvervsliv"  til en procent af bruttonationalproduktet, som var Socialdemokratisk politik i henholdsvis halvfjerdserne og halvfemserne, må tiden jo vise.

Nu har Corbyn i hvert fald vist, at der kan være stemmer at hente i den slags traditionel venstreorienteret politik og retorik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jun. 2017 - 08:23   15. jun. 2017 - 08:30

Læserbrev

af Peter Kenworthy, journalist