21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 23 °C

Når profit vægtes højere end solidaritet

Når profit vægtes højere end solidaritet

Kan vi virkelig acceptere, at en europæisk virksomhed scorer profit på samhandel med en besættelsesmagt?

Da jeg hørte, at Siemens understøtter besættelsesmagter, fik jeg min kaffe galt i halsen. Siemens, et godt firma, der er med til at stå for den grønne omstilling?

Vi må lave noget om, hvis vi skal gøre op med uretfærdigheder, hvor virksomheder sætter profit over mennesker.

Men ja, vindmøllegiganten Siemens opsætter vindmøller i besatte områder i Vestsahara, Afrikas sidste koloni.

I over 40 år har Marokko besat området.

200.000 er mennesker blevet fordrevet af marokkansk militær.

Marokkos besættelse

Marokko har sidenhen opbygget en mur 1000 kilometer længere end Norge, for at saharawierne, Vestsaharas oprindelige befolkning, ikke skal komme tilbage. Der er ingen lande i verden, der anerkender Marokkos besættelse af området, og besættelsen er et klokkeklart brud på international lov.

Kan vi virkelig acceptere, at en europæisk virksomhed undergraver FN’s forsøg på en fredelig løsning på konflikten? Når Siemens bygger vindmøller i Vestsahara, kan det have den konsekvens, at konflikten i langt højere grad bliver endnu mere voldelig, end den er i dag.

For det gør området mere attraktivt for Marokko, som der er blevet postet penge i af udenlandske virksomheder. Og ja, Siemens gør da et arbejde for den grønne omstilling, men grønne løsninger må aldrig være en undskyldning for at støtte et regime, der på brutal vis undertrykker en befolkning.

Danmark må sige fra

Vi skal bekæmpe uretfærdighed, lige meget om det handler om klimaforandringer eller besættelser.

Helt grundlæggende viser dette, at vi ikke bare skal sætte vores lid til de store virksomheder. At vi kan samarbejde nok så meget med forskellige firmaer, når det handler om grøn omstilling, men i sidste ende handler det fra virksomhedernes side om, hvad der er profitabelt. Ikke om menneskerettigheder, ikke om at stoppe undertrykkelse.

For du kan gøre nok så meget for klimaet, men hvis solidariteten stopper, når den ikke længere er profitabel for dig, er du ikke en del af løsningen. Vi bliver altså nødt til at lave noget grundlæggende om, hvis vi skal gøre op med uretfærdigheder, hvor virksomheder sætter profit over mennesker.

Men som en start, må Siemens omgående stoppe deres opsætning af vindmøller i Vestsahara, og stoppe understøttelsen af besættelser.

14. dec. 2017 - 08:37   14. dec. 2017 - 08:40

Læserbrev

af Sofus Rønberg, international sekretær i SF Ungdom