23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Morten og Mandela

Morten og Mandela

En ung dansk aktivist var særlig værdsat i Mandelas Sydafrika. Så værdsat, at han blev inviteret med til Mandelas præsidentindsættelse.

Morten Nielsen ved mindearrangementet for Nelson Mandela i København, december 2013
FOTO: Peter Kenworthy
1 af 1

"Da Mandela bliver indsat, går det op for mig at et kapitel er afsluttet, og vi har vundet". Ordene er aktivist Morten Nielsens. 

I programmet "Morten og Mandela", vist på DR2 sidste tirsdag, fortæller han om de mange aktioner, som han deltog i for at være med til at gøre dette muligt. Om blokaden af og indbruddet i det sydafrikanske konsulat i København, som han endte med at sidde 50 dage i fængsel for, om aktionerne mod Shell, og den handelsblokade og de vidtgående sanktioner, som Danmark, som det første land i Europa, ender med at indføre.

Kampen bar frugt

Da Nelson Mandela blev indsat som præsident i Sydafrika var to danskere inviteret med til festlighederne i Johannesburg - statsminister Poul Nyrup Rasmussen og Morten Nielsen, nuværende sekretariatsleder i solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt.

Udvikling, solidaritet og aktivisme handler om at se mod fremtiden, og ikke om at hvile på fortidens laurbær.

Dette viser hvor meget Mortens og hans danske medaktivisters indsats imod apartheidstyret blev værdsat af Mandela og ANC.

Morten Nielsen var 23 år, og nyuddannet murer, da han i midten af firserne besluttede sig for at gå ind i kampen mod apartheid. Han meldte sig ind i den danske afdeling af Landskomiteen Sydafrika-Aktion og blev dybt involveret i planlægningen af demonstrationer og happenings.

Som en af de gennemgående personer i Landskomiteens aktioner, var Morten en vigtig brik i den internationale anti-apartheid-bevægelse, der var med til at fremskynde apartheidregimets fald.

Landskomiteen udviklede sig sidenhen til Sydafrika Kontakt, og derefter Afrika Kontakt som organisationen hedder i dag, i en erkendelse af, at kampen mod udefrakommende kontrol og for demokrati og social retfærdighed, ikke var endegyldigt vundet hverken i Sydafrika elle de andre afrikanske lande. 

Mod nye mål

For programmet handler nok om fortidens sejre, men også om nutidens og fremtidens kampe. ”Det sev ind hos mig den tidlige morgen i Pretoria (på dagen hvor Mandela blev indsat -red), at alle vores boykotaktioner og vores aktivisme, som vi har brugt rigtigt mange år på, det var slut. Nu var kampen anderledes og skulle føres på en anden måde”, som Morten Nielsen siger det i udsendelsen.

I Sydafrika er uligheden nemlig øget efter ANC fik magten i 1994, og i resten af Afrika kæmper millioner af almindelige menneskers en daglig kamp for basale fornødenheder, for indflydelse på deres egen hverdag, og for værdighed, støttet af organisationer som Afrika Kontakt. 

Udvikling, solidaritet og aktivisme handler om at se mod fremtiden, og ikke om at hvile på fortidens laurbær. Der er nemlig stadigvæk mange kampe at kæmpe, og der en ingen hurtige genveje til udvikling og retfærdighed, især ikke ved at depolitisere udviklingsdebatten, som der er en tendens til i Danmark og andre steder for tiden.

Og heri ligger læren fra Mortens og Landskomiteens kamp imod apartheid, nemlig at man sagtens kan forandre verden til et mere retfærdigt sted, også selvom man i første omgang står alene i kampen om dette. Man skal blot turde stå fast.  

Udsendelsen på DR kan ses her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2014 - 09:19   18. mar. 2014 - 09:29

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt