26 Feb 2021  

KBH: Let skyet, 6 °C

Mennesker kan smittes med covid-19 fra mink

Mennesker kan smittes med covid-19 fra mink

Efter de første udbrud af covid-19 blandt mink valgte man at slå hele besætninger ned. Denne praksis er nu afløst af henstillinger om selvkontrol hos minkavlere. En rystende form for manglende sikkerhed, mener Holger Øster Mortensen.

En forskningsgruppe på Aalborg Universitet har i samarbejde med Statens Seruminstitut henover sommeren arbejdet med smittekilder mellem mink og mennesker, og de kan nu konkludere, at mink faktisk kan smitte mennesker med covid-19 virus. (SARS-COV-2 virus).

Som ved enhver anden epidemi blandt produktionsdyr skal smittede besætninger naturligvis elimineres.

Det skaber grobund for en helt ny og meget alvorlig udvikling af pandemien med corona-covid-19. I tidens løb er tusinder af mink undsluppet fra landets minkfarme. Løsslupne mink klarer sig ganske udmærket i den danske natur – og endnu værre: De formerer sig også ganske lystigt. Ganske vist skyder jægere hvert år cirka 5.000 vilde mink (oprindelig en amerikansk mink), så der er et stort mørketal for det faktiske antal løsslupne og levende mink. Mink undslipper stadig fra farmene.

Hvad betyder det for de hjemhørende vilde mårdyr i Danmark: Skov- og husmår, brud og væsel? Disse kan formodentlig også smittes med covid-19 og bringe dette videre til mennesker. Der er skabt en giftig svikmølle, som hurtigt kan komme helt ud af kontrol.

Fødevarestyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet nogle retningslinjer for at dæmme op for mere covid-19 smitte på de danske minkfarme. Man er godt klar over, at mink udgør et smittereservoir. Efter de første udbrud af covid-19 blandt mink i Hjørring-området valgte man at slå hele besætninger ned og få destrueret dyrene. Denne praksis er nu afløst af nogle henstillinger om selvkontrol hos alle minkavlere. Alle mink skal jævnligt tælles, så man kan holde øje med eventuelle løsslupne mink. En rystende form for manglende sikkerhed.

Som ved enhver anden epidemi blandt produktionsdyr skal smittede besætninger naturligvis elimineres – akkurat som man gør ved tilfælde med mund- og klovsyge, svinepest og kogalskab. Alt andet vil ære at spille russisk roulette med hele den danske befolkning. Hvilke andre produktionsdyr kan smitte mennesker med covid-19?

En sort mink sås i fri dressur på en mark på Bornholm for få dage siden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. aug. 2020 - 07:00   31. aug. 2020 - 07:02

Læserbrev

Af Holger Øster Mortensen, Nexø
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).