18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Løslad forkæmperne for demokrati

Løslad forkæmperne for demokrati

Mario Masuku har flere gange besøgt Danmark og mange har støttet hans kamp for demokrati i Swaziland. Men han må stadig sove på gulvet sin celle.

Mario Masuku er præsident for People’s United Democratic Movement (PUDEMO), et parti som kæmper med fredelige midler for demokrati og social retfærdighed
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Hundredvis af fagforeninger, politikere og enkeltpersoner fra hele verden har støttet den danske solidaritetsforening Afrika Kontakts og Enhedslistens kampagne og krav om løsladelse af demokratiforkæmperne Mario Masuku og Maxwell Dlamini fra det lille enevældige monarki Swaziland.

Mario Masuku har været fængslet så mange gange, at han ofte omtaler fængslet som sit andet hjem.

I Danmark har blandt andet 3F, Frit Forum, flere folketingsmedlemmer og repræsentanter fra Enhedslisten og Socialdemokraterne, samt et væld af journalister, studerende og andre privatpersoner skrevet under på kampagnens protestmail.

Det sydafrikanske regeringsparti ANC, som også har underskrevet erklæringen, skrev i en udtalelse for nyligt, at de opfordrede regimet i Swaziland til at "løslade Mario Masuku og alle andre politiske fanger i Swaziland". 

Mario og Danmark

Mario Masuku er præsident for People’s United Democratic Movement (PUDEMO), et parti som kæmper med fredelige midler for demokrati og social retfærdighed, i et land hvor to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen.

PUDEMO og Mario Masuku har tætte bånd med Danmark. Repræsentanter for partiet har besøgt Danmark mange gange, og Masuku selv var i Danmark to gange i 2013, inviteret af henholdsvis Institut for Flerpartisamarbejde og Enhedslisten, som PUDEMO har et projektsamarbejde med.

Han mødtes under besøgene blandt andet med folketingets formand Mogens Lykketoft og flere danske borgmestre, og besøgte Gladsaxe Kommune for at følge afholdelsen af det danske kommunalvalg. Og han besøgte Arbejderens redaktion, hvor han blev interviewet og fik en rundvisning.

Et koldt fængselsgulv

Men selv om støtten fra Danmark og resten af verden varmer Mario Masukus hjerte, må han stadigvæk sove på et koldt fængselsgulv hver nat i sin celle i Zakhele Remand Centre. Han er nemlig anklaget i henhold til Swazilands berygtede antiterrorlov, som Amnesty International har kaldt "dybt undertrykkende", for at have råbt "viva PUDEMO" 1. maj, og politiske fanger behandles værre end mordere i Swaziland.

Mario Masuku er 63 år gammel, og har både gigt og sukkersyge. Ifølge PUDEMOs generalsekretær, Mlungisi Makhanya, som selv er anklaget under antiterrorloven for at have båret en PUDEMO-tshirt, har Masuku desuden fået en livstruende infektion i sin venstre fod, som er yderst behandlingskrævende. Alligevel er han blevet nægtet kaution to gange.

Mario Masuku har været anklaget for alle mulige ting siden han var med til at stifte PUDEMO i 1983, og fængslet så mange gange, at han ofte omtaler fængslet som sit andet hjem. Han sad blandt andet fængslet i 340 dage i 2009, anklaget for terrorisme. 

Mario Masuku og Maxwell Dlamini skal i retten næste gang den 5. februar.

Du kan skrive under og kræve løsladelse af Mario Masuku og generalsekretæren for PUDEMOs ungdomsafdeling SWAYOCO, Maxwell Dlamini, her:  http://afrika.dk/indhold/free-mario-masuku-and-maxwell-dlamini

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jan. 2015 - 13:02   23. jan. 2015 - 16:31

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt