23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Konflikttomater igen i Coop-butikker

Konflikttomater igen i Coop-butikker

Coop Danmark er ikke ligeså konsekvent som COOP Sverige, når det handler om at stoppe salget af tomater fra det besatte Vestsahara. De forhandles stadig i Fakta.

I Faktabutikkerne forhandles der igen tomater, som efter al sandsynlighed stammer fra det besatte Vestsahara. COOP havde ellers forsikret om, at denne støtte til Marokkos besættelse af Vestsahara ville ophøre.
FOTO: commons.wikimedia.org
1 af 1

Netop som udviklingsorganisationen CARE har givet COOP en pris for deres indsats, dukker tomater fra den marokkanske producent Azura igen op i Fakta-butikker i Danmark. Der står godt nok "Marokko" som oprindelsesland, men mange marokkanske produkter - herunder tomater fra Azura - stammer ifølge rapporten "Label and Liability", udgivet af Western Sahara Resource Watch (WSRW) og Svenske Emmaus, fra det besatte Vestsahara.

Coop lovede tilbage i 2009, at man ikke ville sælge flere konflikttomater, og at Azura havde forsikret dem om, at ingen af deres tomater var fra de besatte områder.

I flere breve til Coop har Afrika Kontakt fremhævet den svenske holdning og opfordret til, at Coop Danmark følger det svenske eksempel.

Og Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, sagde i et brev til Afrika Kontakt i januar - hvor tomater fra Azura igen dukkede op i Coops butikker - at Coop havde sikret sig, at lige præcis de tomater, Coop købte, ikke er fra det besatte Vestsahara, da Coop i så fald ville bryde både international lov og dansk lovgivning om korrekt mærkning af varers oprindelsesland. "Den pakke med 1 kilo runde tomater, der er afbildet, er dyrket i Agadir," sagde Jens Juul Nielsen dengang.

Ja Azuras tomater bliver pakket i Agadir, som ligger i selve Marokko, siger rapporten fra WSRW, men inden da er mange af dem blevet diskret certificeret som værende fra Marokko af en af den marokkanske eksportkontrols kontorer i Vestsahara.

Og hvordan kan Coop så være sikker på, at Azura ikke snyder lige præcis dem? Marokko opfatter Vestsahara som en del af Marokko og skriver derfor aldrig, at et produkt er fra Vestsahara.

Og selvom det skulle vise sig, at de tomater, der sælges i Coops butikker i Danmark, rent faktisk ikke stammer fra Vestsahara, burde Coop alligevel afholde sig fra at handle med et selskab, der bryder international lov, ligesom den finske supermarkedskæde Kesko, der stoppede al salg af tomater fra Azura i 2011.

Seks supermarkedskæder i Sverige, herunder Coop i Sverige, har stoppet importen af Azura tomater, da importøren ikke kan garantere, at tomaterne ikke kommer fra de besatte dele af Vestsahara.

De seks supermarkedskæder i Sverige har i fællesskab besluttet ikke at købe produkter, der kommer fra - eller hvor der kan være mistanke om, at produkterne kommer fra - de besatte dele af Vestsahara.

I flere breve til Coop og senere under et møde med Coop har Afrika Kontakt fremhævet den svenske holdning og opfordret til, at Coop Danmark følger det svenske eksempel.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2013 - 09:30   14. maj. 2013 - 09:30

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt