20 Aug 2018  

KBH: Overskyet, 18 °C

Koncert i Israel?

Koncert i Israel?

Er det i orden at tage til Israel og optræde på en koncert, når Israel har lagt Gaza i ruiner? Selv israelere mener, at deres eget land bør boykottes.

De palæstinensiske børn leger stadig i ruinerne af deres huse, som blev ødelagt under Israels bombardementer af Gaza i sommeren 2014. Måske er det relevant at spørge, hvad det er for en leg, de leger?
FOTO: AFP PHOTO / MOHAMMED ABED / Scanpix
1 af 1

Den succesfulde danske sangerinde Mø har annonceret sin første koncert i Israel. Mange af Møs danske fans har reageret på dette med kommentarer på hendes facebook, der opfordrer hende til at aflyse koncerten og slutte sig til den skare af kunstnere, der boykotter Israel på grund af deres besættelse af palæstinensisk territorie.

Boycott from Within er en bevægelse af arabiske og jødiske borgere i Israel, der støtter op om arbejdet for boykot af Israel. 

Udsigten til Møs optræden har også fået en gruppe israelske aktivister til at reagere. Ofer Nieman, talsperson fra bevægelsen Boycott from Within, opfordrer Mø til at aflyse koncerten og siger til Mø:

- Som du sikkert ved, blev Sydafrika udsat for kulturel boykot af bekymrede kunstnere verden over. Som del af den ikke-voldelige modstand mod min regerings racistiske politik, beder jeg dig bakke op om bevægelsen for boykot af Israel og aflyse din koncert i Israel. 

Mø har besvaret de mange henvendelser med, at hun ønsker at spille koncerten for at opnå dialog. Til det svarer Ofer fra Boycott from Within:

- Mange argumenterer ofte for, at tilstedeværelsen af internationale kunstnere kan være med til at skabe fred. Denne forestilling et forkert. Når millioner af palæstinensere lever under israelsk besættelse og ikke har adgang til din optræden, er din tilstedværelse som kunstner kun med til at opretholde de fås privilegier ved racismen, og apartheidpolitiken. 

Ofer tilføjer om hvorfor han som jøde bakker op om bevægelsen for boykot af Israel:

- Som efterkommer af holocaustoverlevere, græmmes jeg over, at den historiske antisemitisme kynisk bruges til at retfærdiggøre racistisk politik. Boykotbevægelsen følger universelle værdier om frihed og lighed, og støtte til den palæstinensiske kamp om dette burde være den samme lærdom fra den jødiske historie. 

Boycott from Within er en bevægelse af både arabiske og jødiske borgere i Israel, der støtter op om arbejdet for boykot af Israel. Bevægelsen har eksiteret siden 2008 og arbejder især med at få akademiske og kulturelle personligheder til at boykotte Israel. 

Yonatan Ungermann Goldshtein er dansk-jødisk aktivist og kontaktperson til den israelske bevægelse Boycott from Within.

19. mar. 2015 - 09:36   19. mar. 2015 - 09:40

Læserbrev

af Yonatan Ungermann Goldshtein, Aarhus