19 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Karrieremager og politisk vendekåbe

Karrieremager og politisk vendekåbe

Bjarne Corydon har skabt sig selv et flosset eftermæle. Sjældent har en dansk politiker leveret så ringe et indtryk efter at have forladt den politiske scene.

FOTO: Grete Folman
1 af 1

Som politiker vil Bjarne Corydon nok mest blive husket som en illusionsløs karrieremager uden kald, værdier og holdninger.

Anklager om vælgerbedrag, massive løftebrud og flosset troværdighed har klæbet til ham i årevis.

En pragmatiker og politisk vendekåbe i magtens korridorer, der rendyrkede facaden og lod reklamedrenge og medieeksperter styre de politiske budskaber.

Intet var helligt  - sort blev gjort til hvidt, krig til fred, nat til dag. 

Ophørsudsalget

Som administrerende direktør og chefredaktør på Børsen har han sikret sig en platform til selv at være med til at definere sit eftermæle og knytte karrieren sammen med en bestemt fortælling – bogstaveligt talt komme historikerne i forkøbet.

Anklager om vælgerbedrag, massive løftebrud og flosset troværdighed har ellers klæbet til ham i årevis – for da ikke at tale om inkompetence.

Tidligere overvismand, professor i økonomi Christen Sørensen, konstaterede engang tørt i BT: "Enten er Corydon uduelig eller også er han inkompetent ..."  Også Politikens Kristian Madsen tog bladet fra munden: "Bjarne Corydon har gennem de sidste år på skift indtaget næsten samtlige kendte positioner i debatten om dansk økonomis problemer."

Dengang fejlede regeringen og Corydon på alle parametre med ophørsudsalget af klassiske socialdemokratiske kerneværdier. Egne vælgeres tillid blev sat over styr i hobetal, og stadigt flere forlod den synkende skude. Corydon opfattes af mange som hovedårsag til partiets nedsmeltning.

En historisk skandale

Men for altid vil Bjarne Corydon af de fleste blive set som hovedarkitekten bag dèt, man har kaldt en historisk skandale uden fortilfælde og en skamplet i dansk politik af kafkaske dimensioner.

Han var med til at lade investeringsbanken Goldman Sachs komme til fadet. Ifølge Ritzau betalte Goldman Sachs dengang otte milliarder kroner for en aktieandel i DONG. Investeringsbanken solgte i sidste måned sin sidste aktiepost og scorede på rekordtid en fed milliardfortjeneste. Flere end 12 milliarder kroner på fire år tjente Goldman Sachs på at være medejer af DONG. Ikke helt ringe, når der tænkes i kortsigtede profit-interesser.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen lagde ikke fingrene imellem og kaldte sagen en katastrofe: "Staten fraskriver sig et milliardbeløb, som ellers kunne komme statens og vores alle sammens pengepung til gode …"

Pakket ind i flotte ord om velfærd og samfundssind var Bjarne Corydon med til at promovere et menneskesyn, der forflygtede al anstændighed og socialt ansvar. I ly af spin og plumråddent blændværk blev de rigeste forgyldt, asociale tiltag fattiggjorde de socialt svageste og velfærden blev udhulet på alle områder. Mange blev tvunget fra hus og hjem, og børn og unge blev ladt tilbage på perronen, tvunget til en opvækst afskåret fra alt. Kriminalitet, vold og misbrug lurede lige om hjørnet.

Da det efter nogle år blev for hedt i bageriet, forlod Bjarne Corydon dansk politik og efterlod sig 
et almissesamfund med ragen til sig sat i højsædet …

14. dec. 2017 - 08:15   14. dec. 2017 - 08:20

Læserbrev

af Louis Bülow, Aarhus