14 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Kan vi undvære en bibliotekslov?

Kan vi undvære en bibliotekslov?

Cepos har sat spørgsmålstegn ved, om en bibliotekslov er nødvendig.

Fri og lige adgang til viden er en grundsten i vores demokrati. Den er så indgroet en del af vores kultur, at vi kan komme til at tage den for givet.
FOTO: Ali Nabulsi
1 af 1

Når Cepos sætter spørgsmålstegn ved, om vi har brug en bibliotekslov, er det  på tide at slå fast, hvor vigtige bibliotekerne er i forhold til at sikre fri og lige adgang til viden.

Hver eneste dag rykker bibliotekerne på folks vidensniveau og skaber samfundsværdi.

For et par år siden var en delegation af sydafrikanske lærere på besøg på det bibliotek, hvor jeg arbejder. De var nysgerrige, pegede i alle retninger og rodede i materialerne. I forvirringen overhørte jeg en bemærkning, jeg aldrig har glemt:

"Tænk hvis vi havde  sådan et sted her, hvor eleverne kunne få hjælp til at finde sandfærdige og opdaterede informationer”.

På udstillingshylden ved siden af dem stod tilfældigvis en bog om AIDS i Afrika. Den tog de ned og gav sig til at bladre, hvorefter en af dem udbrød:

”Jeg vidste det! De fortæller os ikke sandheden om det her.” Disse delegerede savnede tydeligvis en ret, vi tager for givet. Nemlig retten til fri og lige adgang til viden, stadfæstet i Biblioteksloven.

I Danmark har vi på bibliotekerne adgang til anerkendt viden, forskning og kultur - og uddannet fagpersonale til at hjælpe med at finde præcis det, vi har brug for.

Jeg har som bibliotekar hjulpet ældre med at finde øvelser om øget blodcirkulation i fødderne, unge med at finde viden om prævention; vordende forældre, der havde brug for at læse om Downs syndrom, så de kunne foretage et mere kvalificeret valg, og børn som ledte efter fortællinger at spejle sig i, fordi forældrene skulle skilles.

Internettet - ikke et alternativ

Hver eneste dag rykker bibliotekerne på folks vidensniveau og skaber samfundsværdi.

Når jeg fortæller disse historier, møder jeg ofte kommentaren: "Kan man ikke bare finde alt det på internettet?"

Hertil er svaret enkelt: Jo, det kan man. Man kan finde Fake News, misinformationer, skjulte reklamer, unuancerede informationer eller viden på et helt forkert niveau.

Er man flygtning fra et uddannelsesfremmed miljø eller bare ikke særligt vidende det emne, man leder efter, kan det være som at lede efter den berømte nål i høstakken.

Fri og lige adgang til viden er en grundsten i vores demokrati. Den er så indgroet en del af vores kultur, at vi kan komme til at tage den for givet.  

Men når Cepos kan finde på at sætte spørgsmålstegn ved den ret, bliver det tydeligt, at vi skal huske at værne om den.

Så råb op! - inden biblioteksloven er afskaffet, bibliotekspersonalet er sparet væk, og alle biblioteker i dit nærområde er blevet nedlagt.

01. feb. 2018 - 15:59   07. feb. 2018 - 10:58

Læserbrev

af Maja Ellegaard-Petersen, bibliotekar, Hvalsø