09 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Kampen for et værdigt seniorliv

Kampen for et værdigt seniorliv

Vi efterlyser vi klare politiske tilkendegivelser for en menneskelig og økonomisk realistisk tilværelse.

Aktive ældre i demonstration for bedre ældreforhold.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Arbejdsmiljøloven giver os alle ret til et arbejdsliv vi ikke bliver syge af. Men fakta er, at 25 procent af 3F´s medlemmer ikke er på arbejdsmarkedet den dag, de fylder 60 år, og næsten 70 procent af vores medlemmer sidst i 50'erne oplever smerter efter endt arbejdsdag.

Arbejdsmiljøloven giver os ret til et arbejdsliv, vi ikke bliver syge af. Men 25 procent af 3F´s medlemmer er ikke på arbejdsmarkedet når de fylder 60 år.

Mens politikerne overvejer, hvordan de skal leve op til egen lovgivning – altså et arbejdsmiljø, vi ikke bliver syge og nedslidte af - er der brug for et tiltag, som giver vores medlemmer nogle garantier for et værdigt seniorliv: helst i fællesskabet på arbejdspladsen, men også ret til en værdig afslutning på arbejdslivet for dem, som er nedslidte.

For os virker det fuldstændig utopisk, at vores mest udsatte erhvervsgrupper kan holde til jobbet frem til de estimerede pensionsaldre – med mindre der kommer revolutionerende teknologiske landvindinger.

På arbejdsmarkedet kan vi selvfølgelig gøre noget selv gennem overenskomsterne. Vi kan kræve løbende efteruddannelser også til sporskifte til andre mindre krævende brancher. Vi kan også arbejde for en stadig udbygning af seniorpolitikkerne på arbejdspladserne.

Men der er også behov for politiske garantier, og i disse valgtider efterlyser vi klare tilkendegivelser på en menneskelig og (for den enkelte) økonomisk realistisk tilværelse. Budene kunne være:

  • En fastfrysning af tilbagetrækningsreformen på 68 års folkepensionsret.
  • En langt lettere ret og adgang til seniorpension
  • Ret til et en form for seniorjob – et job som garanterer overenskomstmæssig løn og vilkår i et job, som er tilpasset den nedslidte.
  • Men alt dette er jo bare midlertidige foranstaltninger – indtil vi implementerer de forebyggende arbejdsmiljøindsatser, som sikrer, at arbejdsmiljøloven overholdes, og vi får det vi allerhelst vil; Et arbejde, vi kan holde til hele livet. 

Vivian Hvolbæk Hansen – 3F Skagerak. Steen Stidsborg – 3F Frederikshavn. Niels Jørgen Tveden – 3F MidtVendsyssel. Per Andersen – 3F Thy/Mors. Niels Sørensen – 3F Midtfjord. Ole Bech – 3F MariagerFjord. Leo Andreasen – 3F Aalborg.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2019 - 08:26   01. maj. 2019 - 08:30

Læserbrev

af de arbejdsmiljøansvarlige i 3F-afdelingerne i Nordjylland