23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Igen tomater fra det besatte Vestsahara

Igen tomater fra det besatte Vestsahara

Salg af ressourcer fra besatte lande, som Vestsahara, er ulovligt ifølge international lov, såfremt lokalbefolkningen ikke accepterer og drager fordel fra dette salg – noget som Vestsaharas befolkning efter eget udsagn på ingen måde gør.

Tomater, der efter al sandsynlighed stammer fra det besatte Vestsahara af mærket Azura, er igen blevet fundet i flere Fakta-supermarkeder over hele landet i den seneste tid, selvom Coop i 2009 lovede at stoppe med at sælge dem.
FOTO: Afrika Kontakt
1 af 1

Coop, der ejer Fakta-kæden, lovede ikke at sælge flere konflikttomater fra det af Marokko besatte Vestsahara tilbage i 2009, efter at have indrømmet salget af disse. Alligevel er tomater, der efter al sandsynlighed stammer fra det besatte Vestsahara af mærket Azura, blevet fundet i flere Fakta-supermarkeder over hele landet i den seneste tid.

Coop hævder ellers, at man driver etisk og ansvarlig handel. "Vi kræver vi af vores leverandørvirksomheder, at de skal overholde menneske- og arbejdstagerrettighederne, og vi kontrollerer på et meget stort antal virksomheder, at vores krav følges", står der blandt andet på deres hjemmeside. "Vi arbejder således aktivt på at udbrede kendskabet til etiske mærkningsordninger hos de danske forbrugere", står der i deres Ansvarlighedsrapport fra 2011.

Bevidst fejlmærkning

Coop har desuden været medlem af FN’s initiativ for virksomheders sociale ansvar, Global Compact, siden 2008. Initiativet kræver i sine principper blandt andet, at medlemmerne "bør sikre, at de ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne" og at de "bør afskaffe diskrimination i relation til arbejds- og ansættelsesforhold". Men alt dette har man tilsyneladende valgt at tilsidesætte ved at handle med konflikttomater fra Vestsahara.

Bevidst fejlmærkning er en almindelig praksis, når der handles med produkter fra de af Marokko besatte områder i Vestsahara

Godt nok er tomaterne mærket som værende fra Marokko, men bevidst fejlmærkning er en almindelig praksis, når der handles med produkter fra de af Marokko besatte områder i Vestsahara, ifølge rapporten "Label and Liability", som er skrevet af Western Sahara Ressource Watch (WSRW) og Svenske Emmaus. Desuden er bevidst fejlmærkning ulovlig ifølge EU’s direktiv om urimelig handelspraksis og den danske lov om ændring af lov om markedsføring.

"Intetanende europæiske forbrugere er dermed uforvarende med til at opretholde en illegitim og brutal besættelse ved at købe produkter, der systematisk fejlmærkes", står der i rapporten, der desuden revser EU for ikke at kræve en geografisk afgrænsning i forhold til Vestsahara i sin seneste handelsaftale med Marokko, og dermed overlade definitionen af Marokkos landegrænser til Marokko selv.

Azura - en gigantisk tomatproducent

Producenten af konflikttomaterne, Azura, som er en del af det marokkansk- og maranskejede Maraissa, er en af de største tomatproducenter på det europæiske marked. Firmaet har dyrket tomater i Dakhla i det besatte Vestsahara siden 2006 – et område hvor landbrugsproduktionen er femdoblet i de seneste ti år. Næsten alle de ansatte er marokkanske bosættere, der ifølge WSRW bliver brugt som led i en marokkansk bosættelsestrategi, der er sammenlignelig med den brugt i Palæstina.

Og salg af ressourcer fra besatte lande, som Vestsahara, er ulovligt ifølge international lov, såfremt lokalbefolkningen ikke accepterer og drager fordel fra dette salg – noget som Vestsaharas befolkning efter eget udsagn på ingen måde gør.

Tværtimod har en stor del af Vestsaharas oprindelige befolkning forsøgt at overleve i flygtningelejre i en ørken i nabolandet Algeriet siden Vestsahara blev invaderet i 1975. Det amerikanske analyseinstitut, Freedom House, konkluderer i sin seneste årsrapport, at "selvom området besidder omfattende naturressourcer, er den lokale befolkning stadigvæk forarmet". Og der er desuden "beviser på tortur og alvorlig mishandling" af Vestsaharas befolkning, begået af den marokkanske besættelsesmagt" ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Vestsahara er medlem af den Afrikanske Union og er blevet anerkendt som en selvstændig stat af over 80 lande - indtil videre dog ikke af et EU-land. Det svenske parlament opfordrede dog den svenske regering til at anerkende Vestsaharas eksilregering snarligst muligt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2013 - 09:18   10. jan. 2013 - 09:30

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt