18 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, lette byger, 18 °C

Idealistisk EU-politik

Idealistisk EU-politik

Hvis EU splittes, vil det give plads til højrenationalistisk fremgang i de europæiske lande.

Hvilket historisk-materialistisk parti fører en idealistisk EU-politik? Det gør Enhedslisten(EL). Jeg mener: Forestillingen om, at der, efter at nogle EU-lande har meldt sig ud af EU, kan opstå et  socialt, grønt og demokratisk samarbejde mellem suveræne stater, er nok desværre ønsketænkning.

Hvis nogle lande melder sig ud af EU, vil vi risikere, at Europa splittes i konkurrerende kapitalistiske nationalstater. 

Vi befinder os jo i et Europa, der overvejende er regeret af neoliberalistiske partier, der har genereret EU-integrationen.

Hvis nogle lande melder sig ud af EU, vil vi risikere, at Europa splittes i konkurrerende kapitalistiske nationalstater på trods af EL's intentioner.

Det er ganske rigtigt at man kan rette ganske meget kritik mod EU, og det er også fint at være idealistisk. Men det er en brøler ikke at indregne konsekvenserne af en politisk anbefaling, der kan blive vand på nationalismens mølle.

Hvor usikker strategien er, får man indtryk, af når man læser EL's repræsentant i Det Europæiske Venstre, Mikael Hertoft, der skriver , at EU "skal brydes ned for at give plads til noget andet". Det kunne blive Le Pens, Wilders og Martin Henriksens Europa. Dog sagde han 11. februar på EL's europapolitiske udvalgslandsmøde, at det ikke var aktuelt at kræve udmeldelse af EU.

Måske har han lært noget. Som noget andet - som alternativ til EU - nævner EL's europapolitiske talsmænd ofte Nordisk Råd og Europarådet. Men begge er fjerne fra befolkningerne, da de vælges indirekte af de nationale parlamenter.

Nordisk Råd kan ikke være et alternativ til EU, da det kun omfatter en region. Europarådet er fint som menneskerettighedsdomstol, forhandler og valgobservatør, men kan ikke erstatte EU, da beslutninger kræver enstemmighed mellem alle 47 lande.

Så venstrefløjen og græsrødderne ville for eksempel stå uden juridisk opbakning fra EU's fælles miljøpolitik overfor erhvervsvenlige regeringer. EL står uden realistisk alternativ til det trods alt sammenhængende EU, i en situation hvor en nationalistisk opsplitning med systematisk diskrimination trækker op over Europa. 

 

 

03. maj. 2017 - 08:22   03. maj. 2017 - 08:30

Læserbrev

af Lars Schou, medlem af EL-Langeland