18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

I fængsel på livstid i Vestsahara

I fængsel på livstid i Vestsahara

En livstidsdom, tortur og mangel på lægehjælp er prisen for kampen mod Afrikas sidste kolonimagt.

Det er stor støtte til Sidahmed Lemjayed og de andre politiske fanger i det besatte Vestsahara.
FOTO: Afrika Kontakt
1 af 1

"Saharawiske politiske fanger bliver dagligt udsat for systematisk tortur og anden mishandling, chikane, medicinsk omsorgssvigt og anden grov behandling", skrev Committee for Supporting the UN Settlement Plan and the Protection of Natural Resources in Western Sahara (CSPRON) i en udtalelse for nylig.

Vestsahara, der er Afrikas sidste koloni, har været besat af Marokko siden 1975, til trods for at Den Internationale Domstol, det internationale samfund, og over 100 FN-resolutioner afviser Marokkos krav på Vestsahara, og kræver en folkeafstemning, der efter al sandsynlighed vil resultere i et krav om uafhængighed fra Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne.

Overfaldet af politiet

CSPRON’s grundlægger og præsident, Sidahmed Lemjayed, har pådraget sig en række lidelser som følge af den tortur, som de marokkanske myndigheder har udsat ham for. Ifølge CSPRON har han smerter i leveren, ryggen, det ene øje og fødderne, og han modtager ikke ordentlig behandling for nogle af lidelserne. Mange andre saharawier i Salé-fænglset i Rabat kan fortælle lignende historier.

Sidahmed Lemjayed og 22 andre Saharawier afsoner fængselsdomme fra 20 år til livstid. Sidahmed blev arresteret, mishandlet og fængslet i december 2010. Han var efterfølgende i isolation i 70 dage og fængslet i to år uden rettergang.

Han blev derefter anklaget for at være medlem af en "kriminel bande" og for "vold med døden til følge" imod et medlem af Marokkos sikkerhedsstyrker, og dømt ved en marokkansk militærdomstol. Sidahmed Lemjayed og hans medfanger afviser på det kraftigste anklagerne, og siger, at de er blevet straffet for at have kæmpet for uafhængighed for Vestsahara – hvilket reelt er strafbart ifølge marokkansk lov.

Tortur er almindelig praksis

Sidahmed Lemjayed havde mødtes med adskillige menneskerettighedsorganisationer og politikere, som han opfordrede til at presse Marokko til at afholde den lovede folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, samt til at stoppe med illegalt at udplyndre Vestsaharas resurser.

Han mødtes blandt andet med Human Rights Watch i 2006, en delegation fra Europaparlamentet i 2009, og repræsentanter fra den amerikanske ambassade, skriver CSPRON.

Human Rights Watch var blandt de mange menneskerettighedsorganisationer der, sammen med FN, kraftigt kritiserede retssagen og dommen imod Sidahmed Lemjayed og de 22 andre Saharawier.

Amnesty International rapporterer desuden løbende om Marokkansk tortur af saharawier, og i en Amnesty anti-tortur-kampagne sidste år blev Marokko (inklusive Vestsahara) fremhævet som en af verdens fem værste torturnationer.

Baseret på rejser til Marokko og Vestsahara, konkluderede FN’s specialrapportør for tortur Juan Mendez i 2013 at der er et "systematisk mønster af tortur og mishandling", og at "forholdene i de fleste fængsler er alarmerende, på grund af overbelægning, mishandling, uhygiejniske forhold, utilstrækkelig mad og begrænset adgang til lægebehandling".

Afrika Kontakt startede i 2013 en kampagne, der krævede Sidahmed Lemjayed og de 22 andre fanger løsladt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2015 - 09:02   13. mar. 2015 - 09:10

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt