28 May 2020  

KBH: Let skyet, 16 °C

Hvorfor er NATO ikke nedlagt?

Hvorfor er NATO ikke nedlagt?

Warszawa-pagten blev opløst efter Murens fald. Hvorfor blev NATO ikke opløst? Det er på tide, at den organisation går på pension.

4. april fylder NATO 70 år. Jeg har ofte spurgt mig selv, hvorfor NATO ikke blev nedlagt, da Warszawapagten blev oplæst efter murens fald i 1989.

Det ville have været fornuftigt, at vi dengang havde hævet fredsdividenden og omsat militærudgifterne til opbygning af samfundene i stedet for at fortsætte oprustningen.

Danmark skal være foregangsland for en fredelig og bæredygtig udvikling globalt.

Det ville have været fornuftigt at flytte militærudgifterne over til kontoen for udviklingsbistand eller at satse hårdere på forskning, der kunne forebygge konflikter. Danmark har som eneste nordisk land ikke et institut for freds- og konfliktforskning.

Det ville have været fornuftigt ikke at presse de tidligere østeuropæiske lande ind i NATO. De europæiske lande lovede Mikhail Gorbatjov efter murens fald ikke at udvide NATO.

Forbud mod atomvåben

Forrige år fik organisationen mod atomvåben ICAN tildelt Nobels fredspris for deres globale indsats for et forbud mod atomvåben. Jeg har prøvet at få den nuværende udenrigs- og forsvarsminister med på et dansk forbud mod atomvåben. Ikke særlig klogt lød svaret fra den danske udenrigsminister. Han vil ikke afstå fra både at have og bruge atomvåben.

USA og NATO har krævet, at alle medlemslande skal hæve deres militærudgifter til to procent af bruttonationalproduktet. Det vil komme til at betyde, at militærudgifterne bliver tre gange så store som udgifterne til udviklingsbistand.

Vi har ellers i mange år haft en regel, der betød, at vi delte udgifterne 50:50 mellem militær og udviklingsbistand.

Trist udvikling

Trist har de sidste tre et halvt år været. Der har vi haft en udenrigsminister, Anders Samuelsen, der i alle spørgsmål har trasket i r….  på USA. Ingen plads, lyst eller kompetence til en selvstændig dansk udenrigspolitik. Ingen nedrustning. Ingen afspænding. Trist.

Sidste skud på stammen er køb af dyre og overflødige kampfly. Naturligvis også efter ønske fra USA og NATO.

Jeg ønsker ikke angrebshære forankret i NATO eller EU. Jeg ønsker et styrke samarbejdet i FN samt Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). Jeg vil hellere bruge ressourcer på klimaindsats, på nødhjælp, konfliktløsning og genopbygning ude i verden.

Danmark skal være foregangsland for en fredelig og bæredygtig udvikling globalt.

Tillykke med de 70 år NATO. Nu er det tid, at du går på pension. Det burde være sket for meget længe siden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. apr. 2019 - 08:36   05. apr. 2019 - 08:40

Læserbrev

af Christian Juhl MF, Enhedslisten