26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Hvor er ansvarligheden?

Hvor er ansvarligheden?

Det koster mange penge, at 60.000 mennesker hvert år tager skade af at gå på arbejde. Det kunne der gøres noget ved her og nu.

FOTO: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
1 af 1

"Som beskæftigelsesminister er jeg bekymret over udviklingen. Med de tal, vi ser i dag, kan jeg konstatere, at arbejdsmiljøindsatsen har slået fejl. At indsatsen simpelthen ikke virker efter hensigten." 

Gad vide, hvad der skal til for at få ministeren over på en mere ansvarlig økonomisk kurs?

Sådan sagde Troels Lund Poulsen 30. marts i år, da han fik den årlige status over arbejdsmiljøets tilstand. 

Den viste, at arbejdsmiljøet på væsentlige områder bliver dårligere og dårligere.

Ekspertudvalg

Han nedsatte derfor et ekspertudvalg, der nu skal til at finde ud af, hvad der bør gøres for at forebygge, at op mod 60.000 mennesker hvert år tager skade af at gå på arbejde. Heraf dør nogle, og endnu flere bliver varigt uarbejdsdygtige.

Jeg foreslog, at vi godt kunne sætte nogle initiativer i gang, selvom ekspertudvalget arbejder.

Arbejdstilsynet (AT) skal kontrollere, at virksomhederne overholder arbejdsmiljøloven. De er blevet systematisk beskåret siden 2015. Og det er regeringens mening, at de fortsat skal beskæres.

Fra 2015 til i dag er de blevet beskåret med 71 årsværk. I 2018 skal AT beskæres yderligere 24 årsværk. Og frem til 2021 skal tilsynet beskæres med yderligere 95 årsværk.

Jeg foreslog, at vi sammen sikrer et Arbejdstilsyn på samme niveau, som da regeringen tiltrådte i 2015. Hans svar var, at det var et typisk eksempel på, hvordan Enhedslisten havde det sorte bælte i uansvarlig økonomi.

Men hvem er det, der egentlig fråser med pengene?

Dyrt at spare

Hvert år koster et dårligt arbejdsmiljø staten, kommunerne og arbejdsgiverne cirka 80 milliarder kroner til sygebehandling, produktionstab, sygedagpenge og pensioner. Hertil kommer smerte og afsavn, som ikke kan gøres op i penge for de mennesker, som rammes.

Det er et meget rigt samfund og en meget kynisk regering, der mener, at vi har råd til ikke at begrænse denne udgift.

Folketinget har Fonden til Forebyggelse og Fastholdelse. Her ligger 1.428 millioner kroner og samler støv.

En lille del af disse penge kunne sagtens finansiere den nødvendige forbedring af Arbejdstilsynet adskillige år frem i tiden.

Jeg synes, der er Troels Lund Poulsen, der bærer det sorte bælte i økonomisk uansvarlighed, når han ikke vil investere i den nødvendige forebyggende indsats for et bedre arbejdsmiljø.

Gad vide, hvad der skal til for at få ministeren over på en mere ansvarlig økonomisk kurs?

15. nov. 2017 - 08:37   15. nov. 2017 - 08:40

Læserbrev

af Christian Juhl MF, arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten