18 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 7 °C

Grundloven og folkestyret

Grundloven og folkestyret

Grundloven skal moderniseres, mener mange politikere. Men EU's indflydelse på Danmarks grundlov forholder de sig ikke til.

Ethvert medlem af Folketinget er berettiget til at fremsætte forslag til love og andre beslutninger, fastslår den danske grundlov. Endnu.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

 Det er grundlovsdag. Folketingspolitikerne bruger dagen på at hælde vand ud af ørerne. En del af dem gentager den gamle traver, om at grundloven skal moderniseres. I Arbejderen skriver Karsten Hønge (SF) blandt andet: "Det er på tide med en moderne grundlov, som både i sprog og indhold passer til vores tid". Videre skriver han: "at vi tager udgangspunkt i folket i stedet for systemet, magten, overklassen". Den lader vi lige stå et øjeblik.

Op mod 70 procent af landets love stammer fra EU.  Kommissionen, som ikke er folkevalgt, har eneret på at fremsætte nye lovforslag.

Ifølge dr.dk mener også Venstre, Liberal Alliance, Radikale, Alternativet og Enhedslisten, at grundloven skal laves om. DF, Konservative og Socialdemokratiet vil ikke ændre den.

Det mest forbløffende ved både Karsten Hønges indlæg og de andre partiers holdning til landets grundlov er, at EU ikke nævnes med et ord!

EU's indflydelse vokser

Siden Maastrichttraktaten fra 1992 er flere og flere politiske beslutninger flyttet til det overstatslige område, hvor EU-retten har forrang frem for grundloven.

Med Lissabontraktaten fra 2009 og Finanspagten fra 2012 er blandt andet både statens, regionernes og kommunernes økonomi underlagt EU’s styring.

Skal en eventuel grundlovsændring ikke afspejle dette, Karsten Hønge? Det bliver noget af et arbejde, hvis den danske grundlov skal tilpasses virkeligheden i EU. En del paragraffer skal skrottes. Det gælder f.eks. paragraf 41, stykke 1: "Ethvert medlem af Folketinget er berettiget til at fremsætte forslag til love og andre beslutninger".

Grundloven undermineres

Op mod 70 procent af landets love stammer fra EU.  Her har Kommissionen, som ikke er folkevalgt, eneret på at fremsætte nye lovforslag.

Sagen er jo den, at EU-partierne – med SF’s villige medvirken - ved tilslutningen til de forskellige EU-traktater og pagter har undermineret grundloven og afskaffet folkestyret. Derfor virker det tragikomisk, at Karsten Hønge nu vil modernisere grundloven og give den et mere folkeligt ansigt.

Folkebevægelsen mod EU har sat dansk udmeldelse af EU på dagsordenen, DAXIT! Hvis det overhovedet skal give mening at have en national grundlov, der bygger på demokrati, så er DAXIT den eneste vej!

 

08. jun. 2018 - 08:28   08. jun. 2018 - 08:30

Læserbrev

Egon Laugesen, København