15 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, støvregn, 17 °C

FN-veteranerne er fanget i fortiden

FN-veteranerne er fanget i fortiden

Der er ikke mange, der ved det, men der er meget stor forskel på hjælpen til veteranerne alt efter om man har været udsendt af NATO eller FN.

FOTO: Jimmy Heüser
1 af 1

I 1995 var jeg igen minerydder med ingeniørtropperne og blev hårdt såret under beskydning af Dvor-lejren. Jeg har fået medaljer og ussel erstatning sammen med hundredevis af andre blå veteraner.

Da de udsendte fik deres erstatninger, trådte denne forskel i karakter. Man glemte bare lige at nævne dette for befolkningen.

Man kunne have bistået de udsendte med et uafhængigt veteran-institut og godtgørelse til alle udsendte.

Norge har sidestillet deres FN-veteraner med NATO-veteranerne, men Danmark og Sverige har det tilfælles, at vi mangler det hele. Siden 1996 har NATO haft langt de fleste udsendelser og er omfattet af rimelige eller høje erstatninger fyrre år frem.

Da de udsendte fik deres erstatninger for et par år siden, trådte denne forskel i karakter. Man glemte bare lige at nævne dette for befolkningen.

Krigsveteranerne (NATO) fik nu fire gange mere i erstatning end FN´s udsendte på grund af en dato. Mange regeringer har ikke sagt højt, at man i 1971 fik et engangsbeløb som soldat på 60.000 for en arm.

Senest er FN-erstatningerne på vej, men allerede nu virker det beskedent. Skal det være tidssvarende betyder det, at armen bliver en million kroner værd, som med NATO siden 1996. 

Derfor er de fysisk sårede veteraner fra FN fanget i fortiden. De psykiske syge fik fire gange mere i erstatning for én mission efter 1996 for NATO. 

Med indkøb af våben i forhold til hjemkomstpolitik er det direkte pinligt at udregne. Og tager man den kolde krig med er det tydeligt, at man hellere vil have våben end at godtgøre.

Disse muligheder kunne nu løfte nationen op i top ti i Europa og afhjælpe kommunerne og forsvaret, som i snit er tre år om at tage et møde. Partierne vil ikke sige noget på skrift om disse tre muligheder til befolkningen. Det hele virker forbudt.

I 2016 tog forsvarsudvalget på fem besøg. De fire var om våben vedrørende forsvarets yderligere behov. Det femte foretræde var hos os i hjemkomstforhold. Og det virker hver gang, som om de er ved at få hjertestop. 

 

07. dec. 2017 - 08:51   07. dec. 2017 - 09:00

Læserbrev

af Jimmy Bartholdy Heüser, formand for Veteranvagten