18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

FN-chef kritiserer Marokko

FN-chef kritiserer Marokko

For første gang har en generalsekretær for FN besøgt de befriede dele af Vestsahara. Og det har fremkaldt vrede hos besættelsesmagten Marokko.

Billedet her viser regeringsbygningen i Tindouf-lejrene.
FOTO: Peter Kenworthy
1 af 1

FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon kaldte, i en for ham usædvanlig direkte vending, den marokkanske okkupation af Vestsahara for en besættelse, da han tidligere på måneden besøgte de flygtningelejre, hvor store dele af landets oprindelige befolkning bor.

FN’s generalsekretær er bekymret for flygtningene "der i over 40 år har levet under meget barske forhold på grund af en sag, som verden har glemt alt om". 

Bemærkningen faldt under Moons første officielle besøg til Tindouf-lejrene, hvor store dele af Vestsaharas oprindelige befolkning Saharawierne bor, efter de flygtede fra den marokkanske invasion af deres land i 1975. 

Her fortalte FN’s generalsekretær blandt andet om sin bekymring for flygtningene "der i over 40 år har levet under meget barske forhold på grund af en sag, som verden har glemt alt om". 

FN’s generalsekretær besøgte også den del af Vestsahara, der er under Saharawiernes kontrol.

En officiel besættelse

Ban Ki-Moons udtalelser, og især det at han omtalte den marokkanske okkupation som en besættelse, fremkaldte kraftige reaktioner fra den marokkanske regering. I en pressemeddelelse protesterede marokkanerne imod, hvad de kaldte et "upassende" sprogbrug "uden fortilfælde", der "divergerer fra den terminologi, som FN traditionelt bruger om Vestsahara".

Ban Ki-Moons udtalelser fremkaldte kraftige reaktioner fra den marokkanske regering. 

Men fortilfælde er der ellers masser af. I FN-resolution 380 fra 1975, omtaler Sikkerhedsrådet Vestsahara-konflikten som en "invasion", og opfordrer Marokko til at "trække sig tilbage" fra Vestsahara. I FN-resolution 34/37 fra 1979 opfordrer FN’s Generalforsamling Marokko til at "stoppe besættelsen af Vestsahara", en ordlyd der er blevet gentaget i senere resolutioner.

Også Europaparlamentet har omtalt den marokkanske tilstedeværelse i Vestsahara som en "besættelse", ligesom Den Afrikanske Union så sent som i oktober kaldte den "en kolonial besættelse, der er imod ånden i de grundlæggende formål og principper" for Unionen.

Desuden konkluderede Den Internationale Domstol helt tilbage i oktober 1975, at Marokko intet belæg havde for at kræve territorial suverænitet over Vestsahara, ligesom det er almindeligt accepteret, at den såkaldte "grønne march", hvor over 300.000 civile marokkanere på opfordring af den marokkanske konge marcherede ind i Vestsahara i slutningen af 1975, var i strid med Genevekonventionen.

Ban Ki Moon står fast

Ifølge Abba Malainin, der er den danske repræsentant for Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario, er Marokko da også mest af alt vrede på Ban Ki-Moon, fordi han sætter fokus på deres kolonisering af Vestsahara.

"Ban Ki-Moon er den første generalsekretær i FN, der har besøgt de befriede dele af Vestsahara. Og når han samtidigt beskriver Marokkos tilstedeværelse i Vestsahara som en besættelse, og forsøger få Vestsahara på FN’s agenda, gør det marokkanerne rasende", siger Malainin.

Ban Ki-Moon stod dog ved sine udtalelser, da FN den 14. marts i en udtalelse præciserede, at "generalsekretærens brug af ordet "besættelse" var en personlig reaktion på de beklagelige humanitære forhold som de Saharawiske flygtninge har levet under i al for lang tid". 

Og efter de marokkanske protester, fra både regeringen, og via en demonstration med tusindevis af mennesker, der angiveligt var støttet og havde deltagelse af den marokkanske regering, var han ifølge en ny FN-udtalelse decideret vred.

"Generalsekretæren udtrykte dyb skuffelse og vrede over søndagens demonstration", stod der i udtalelsen, der blev sendt ud efter et møde med den marokkanske udenrigsminister i New York.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. maj. 2016 - 09:30   06. maj. 2016 - 09:40

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt