16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

Flere praktikpladser, tak!

Flere praktikpladser, tak!

Kommunalvalget handler også om praktikpladser til de unge. Hvis kommunen var bedre til at stille krav om uddannelses- og arbejdsklausuler, ville mange flere unge være sikret en praktikplads.

FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Vi har i den seneste tid kunnet læse i diverse lokalaviser, hvordan borgmesterkandidater og andre byrådspolitikere i Vesthimmerlands Kommune er ved at falde over hinanden, når de skal beskrive tingenes tilstand. Vi har med interesse læst budskaber om Danmarks bedste kommune med fokus på bosætning, uddannelse og meget mere.

Der er lige nu 70 unge i Vesthimmerland kommune, der mangler en praktikplads.

Jeg medgiver, at det ville være fantastisk, hvis dette var virkeligheden.

Danmark mangler faglært arbejdskraft. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd spår, at vi allerede i 2025 kommer til at mangle 70.000 faglærte hænder. Samtidig står vi i en situation, hvor over 12.000 unge mangler en læreplads.

Nogle af de 12.000 unge må nøjes med en skolepraktik, nogle kommer i en usammenhængende delepraktikordning, mens andre må opgive deres drømmeuddannelse. Det er en dårlig fremtidssikring af arbejdskraften.

Lærlingeløftet

3F har taget et initiativ. Vi har skabt Lærlingeløftet. Et løfte om, at vi vil arbejde målrettet i kommunerne med at skaffe praktikpladser gennem uddannelsesklausuler. Et løfte om, at vi vil arbejde for, at flere unge vil tage en faglært uddannelse. Et løfte alle ansvarlige politikere burde give.

For når så mange unge mangler en praktikplads, er det ikke kun en udfordring for den enkelte – men for fremtidens produktion, produktivitet og dermed for velfærdssamfundet som helhed. Vi har derfor et fælles ansvar.

Der er lige nu 70 unge i Vesthimmerland kommune, der mangler en praktikplads.

Sidste år udliciterede kommunen for 632 millioner kroner. Desværre stiller politikerne i Vesthimmerlands Kommune hverken krav til arbejds- eller uddannelsesklausuler.

Kommunen skal stille krav

Hvis kommunen stillede krav om uddannelsesklausuler hver gang, man sendte en opgave i udbud, så ville der være større chance for, at de 70 unge kunne finde en praktikplads. 

Når kommunen hverken stiller krav til uddannelses- eller arbejdsklausuler, sikrer de ikke fair konkurrence mellem virksomheder, der lever op til deres samfundsansvar og tager lærlinge. Og de åbner mulighed for underbetalt arbejde og dermed social dumping. 

I 2015 var 12,8 procent af unge mellem 16 og 24 år i Vesthimmerlands kommune uden hverken job eller uddannelse, hvilket er 2,0 procent bedre end 2014, hvor tallet var 502 personer.

Det vil sige, at Vesthimmerlands Kommune ligger på en 86. plads ud af 98 kommuner til at finde uddannelse eller job til deres unge mellem 16 og 24 år.

Dette er af de siddende byrådspolitikkere dybt uansvarligt overfor fremtidens borgere i vores kommune.

Stem derfor på din lokale 3F kandidat, stem på liste R.

17. nov. 2017 - 08:49   17. nov. 2017 - 08:50

Læserbrev

af Emil Olsen, kandidat for Kommunisterne, Liste R i Vesthimmerlands Kommune