21 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 3 °C

Finansloven er ingen fest

Finansloven er ingen fest

Selvom Finansloven offentliggøres midt under Aarhus Festuge, så er den overhovedet ikke nogen fest.

Hvert år i den sidste weekend af august og en uge frem er der Festuge i Arhus. Samtidig kommer regeringen med sit finanslovsforslag. Minsandten om det ikke igen handler om velfærden.

Her er en smule af regeringens finanslovsforslag – nemlig om velfærden:

  • Børn, sundhed og ældre: Bedre sundhed,
  • En ny, samlet plan for psykiatriens udvikling
  • Styrket ældrepleje • 1.000-dages-program,
  • Borgernær kernevelfærd,
  • En solid styrkelse af sundhedsområdet,
  • Indsats for socialt udsatte grupper.
  • Nedbringelse af sagsbehandlingstider,
  • Forbedret rådighedsbeløb for pensionister.  

Det er 4,2 milliarder kroner, der afsættes – hentet fra Finansministeriet. Hurra skulle man tænke. Fedt at regeringen endelig begynder at tænke på mennesker med handicap, ældrepleje, børn med særlige behov, psykisk syge,  udsatte med videre. 

Men samtidig med regeringens finanslovsforslag, så er kommuner og regioner i gang med at lave deres budgetter. Og det ser overhovedet ikke godt ud.I Kommunernes 2019-budgetter skal der skæres tre milliarder kroner. Tilsammen i de fem regioner skal der spares cirka 1,2 milliarder kroner. Så ialt giver det et rungende nul.

Nu ved jeg godt, at man ikke kan gøre det op på den måde. Men alligevel er det en god indikation om, at regeringens finanslovsforslag ikke er en fest. 

Man tænker: Fedt at regeringen begynder at tænke på mennesker med handicap, ældrepleje, børn med særlige behov, psykisk syge,  udsatte.

Vi kan jo på de forskellige lokale netaviser læse, at der kæmpes for at holde økonomien nede. Der skal endog spares på psykiatri-, handicap- og ældreområdet, fordi der har været stigende udgifter på de tre områder. Hvilket er klart, fordi der i forvejen ikke har været nok personale, samt at flere mennesker får en psykisk diagnose, flere mennesker overlever for eksempel blodprop og på den måde får handicaps, og der kommer flere ældre til. 

Så det kan godt være, at der hvert år er festuge i Aarhus i begyndelsen af september, men regeringernes finanslovsforslag år efter år er overhovedet ikke en fest på velfærdsområderne.

Enten handler det om skattelettelser til de rige. Eller, som i år, giver regeringen penge, samtidig med at regionerne og kommunerne skal spare. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. sep. 2018 - 08:33   14. sep. 2018 - 08:40

Læserbrev

af Jesper Park van der Schaft, førtidspensionist, Aarhus