19 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Færre udsættelser, - er det godt nyt?

Færre udsættelser, - er det godt nyt?

Boligen er den sidste bastion, hvis man er på vej ned, fordi man er blevet fattigere. Den forsvarer man med næb og klør.

Regeringen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i spidsen er rigtig glade. Kommunernes Landsforening, Lejernes Landsorganisation og Almene Boligselskabers interesse- og brancheorganisation havde kigget dybt i krystalkuglen og set, at kontanthjælpsloftet ville give mange flere udsættelser og dermed mange flere hjemløse.

Var det overvurderet, at kontanthjælpsloftet ville blive en tung økonomisk byrde for de mennesker, som ville blive ramt? 

Den spådom er nu gjort til skamme. Der er tilmed ifølge Domstolsstyrelsen færre lejere, der er blevet sat ud af deres bolig sammenlignet med året før, hvor reformen endnu ikke var indført.

Det blev ellers vurderet, at 14.000 familier ville få svært ved at betale deres husleje. Troels Lund Poulsen har udtalt "Vi har nu et godt grundlag for at sige, at det skrækscenarie, der blev malet op, ikke holdt vand".

Er den hellige grav så vel forvaret? Var det overvurderet, at kontanthjælpsloftet ville blive en tung økonomisk byrde for de mennesker, som ville blive ramt? 

Nej, det kan man efter min bedste overbevisning ikke sige. At der har været færre udsættelser end antaget, betyder bare, at folk kæmper med næb og klør for at holde fast i deres bolig. Det sidste familien ønsker, er at blive boligløs.

Men for familier, som har mistet 2000 kroner eller mere om måneden, betyder det bare, at der skal spares på mange andre områder. På mad, på tøj, på medicin, på fritidsaktiviteter til ungerne. 

Jeg vil foreslå Troels Lund Poulsen og regeringen, hvis de ellers skulle være interesserede, at de melder sig ind i facebookgruppen Næstehjælperne, som i øvrigt har modtaget Enhedslistens græsrodspris for deres uvurderlige arbejde med, for og af reformramte.

Her kan man opleve folk, som søger hjælp til de mest basale ting; mad, tøj, medicin med mere. Enlige mødre. som midt i måneden står tilbage med 0 kroner. Det er fortvivlende læsning.

Er det et velfærdssamfund værdigt, at økonomisk belastede mennesker må skralde? Altså rode rundt i supermarkedernes affaldscontainere efter mad efter lukketid. 

Så kære Troels og regering kryb bare i flyverskjul og klap hinanden på skulderne over færre udsættelser. Jeg begræder, at vi har et samfund og en regering, der i den grad lukker øjnene for den stigende fattigdom og ulighed, vi ser i disse år. 

13. jul. 2017 - 08:04   13. jul. 2017 - 08:10

Læserbrev

af Helle Nielsen, Randers, folketingskandidat for Enhedslisten