18 Dec 2018  

KBH: Overskyet, dis, 3 °C

EU's forlængede arm

EU's forlængede arm

For at forstå de offentlige arbejdsgiveres krav om tilbageholdenhed må man forstå EU's rolle overfor medlemslandene.

en række politikere / arbejdsgivere stiller helt urimelige krav ved OK18. De ønsker, at man kan fjerne aftaleretten og lovgive i stedet.

KL ønsker, at lærerne skal beholde en årsnorm. Regionen stiller krav om, at man for eksempel som sygeplejerske skal kunne stille på en arbejdsplads den næste dag et helt andet sted i regionen. Er man alenemor med 3 børn og arbejder i Esbjerg, skal man kunne stille i Svendborg næste dag.

det er vigtigere end nogen sinde at vise sine holdninger og deltage i demonstrationerne.

Årsagen er, at EU gerne ser velfærdssamfundet afviklet. De rigeste skal have mere magt og flere penge. Danmark har allerede nu den tredie dårligste placering i ulighed, når man medtager
formueforholdene blandt de 30 lande, der foreligger tal for.

De rige bliver begavet

Det er ikke så sært, at vi ligger så langt nede, når vi kaster med milliarderne til de rigeste. Aktionærerne i Mærsk fik sig noget af en gave, da Mærsk fik lov til at sælge vores alle sammens undergrund for 47 milliarder, selvom de aldrig har købt undergrunden, og de fik fem milliarder oveni til reparation.

Vi kunne have ladet staten overtage, så vi alle tjente penge på olieproduktionen som i Norge. Og vi kunne have forhindret, at al olien blev pumpet op til stor skade for miljøet. Men et flertal af politikerne godkendte salget.

Bør man ikke kalde den slags gaver til de rigeste for korruption? Jacques Delors, medlem af EUkommissionen, udtalte i 1993: "De europæiske virksomheder kan ikke konkurrere med velfærdsstaten som en lænke om anklen". 

Man må sige, at det har et flertal af danske politikere, virkelig forsøgt at gøre noget ved, selv om det ikke er den retning, befolkningen ønsker, at udviklingen skal have.

EU og reformerne

Rina Ronja Kari har udtalt, at da regeringen i 2011 og 2012 gennemførte reformerne af efterløn, fleksjob og førtidspension, skete det også på baggrund af henstillinger fra EU.

Lige siden vi er blevet medlem af EU har det haglet ned med forringelser for almindelige mennesker og forbedringer for markedet. Dagpengeperioden er nedsat fra 7 år til 2 år, pensionsalderen er steget helt vildt og der gøres uendelig lidt for at få fat på dem, der snyder i skat og anbringer penge i skattely.

De kapitalistiske strukturer har ændret sig. Vi er på vej væk fra at være borgere med rettigheder i et velfærdssamfund til mere og mere at blive reduceret til forbrugere i et marked styret ud fra neoliberalismen . Et konkurrencesamfund uden olidaritet og støtte til de svageste.Vi skal ikke have forhold som i USA, hvor middelklassen må sove i deres biler, fordi de ikke kan betale en husleje. Så det er vigtigere end nogensinde at vise sine holdninger og deltage i demonstrationerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2018 - 08:10   01. maj. 2018 - 08:20

læserbrev

Poul Eck Sørensen, Esbjerg