23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Er Aldi-vejsalt fra Vestsahara?

Er Aldi-vejsalt fra Vestsahara?

Handler Dansk Vejsalt i strid med international lov? Kommer vejsaltet fra Hviderusland eller fra det besatte Vestsahara?

"Der står ikke i kontrakten med vores leverandør, Dansk Vejsalt, hvor vores vejsalt er fra, kun at produktionsstedet er Danmark", fortæller en medarbejder i Aldis indkøbsafdeling over telefonen. Hun kontakter efterfølgende Dansk Vejsalt, for at høre hvor saltet er fra, og melder tilbage at firmaet siger at det er fra Hviderusland.

Men kan vi stole på dette og som forbrugere være sikre på, at vi ikke indirekte er med til at forlænge og legitimere den fortsatte kolonisering af Afrikas sidste koloni Vestsahara, ved at købe Dansk Vejsalts vejsalt i Aldi? 

Dansk Vejsalt modtog en last i Aabenraa Havn den 26. november med vejsalt fra Vestsahara.

Dansk Vejsalt modtog nemlig en last i Aabenraa Havn den 26. november med vejsalt fra Vestsahara, der skulle være solgt til kommuner i Sønderjylland, hvilket havnefogeden bekræftede overfor solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt. Flere kommuner, der handler med Dansk Vejsalt, har til Afrika Kontakt fortalt, at Dansk Vejsalt ellers har garanteret dem at deres salt er fra Hviderusland.

I strid med international lov

Dansk Vejsalt har tidligere hævdet, at deres indkøb af vejsalt i Vestsahara ikke er ulovlig. Men for at være lovlig i henhold til international lov, skal al handel med varer fra kolonier som Vestsahara både komme landets oprindelige befolkning til gode og godkendes af dem.

Dette har FN’s daværende øverste juridiske rådgiver Hans Corell konkluderet i en såkaldt Legal Opinion tilbage i 2002, og han gentog denne udlægning for nyligt i en mail til Berlingske.

Det er tvivlsomt om handlen med salt fra Vestsahara kommer landets oprindelige befolkning, saharawierne, til gode, som Dansk Vejsalt ellers hævder. Men det er til gengæld helt sikkert at saharawierne ikke har godkendt salget af vejsaltet, eller nogen anden handel med kolonimagten Marokko i hvad saharawiernes FN-anerkendte repræsentanter, Polisario, omtaler som en udplyndring af deres land.

Et brutalt koloniregime

Den fredsbevarende mission i Vestsahara, MINURSO, er den eneste fredsbevarende mission i verden, der ikke systematisk overvåger menneskerettighedssituationen.  Dette er derfor op til menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International, der rangerer Marokko / Vestsahara som en af verdens fem værste torturnationer, og løbende rapporterer om omfattende menneskerettighedsbrud i Vestsahara.

FN’s specialrapportør for tortur, Juan Mendez, rapporterede på samme måde om et systematisk mønster af tortur og mishandling i Vestsahara i 2013, og de norske studerenes og akademikeres bistandsorganisation, SAIH, dokumenterede senest dette grundigt i en rapport udgivet i april.

"Marokko brutaliserer landets befolkning … samtidigt med at man udplyndrer Vestsaharas naturresurser sammen med skruppelløse multinationale firmaer og regeringer", konkluderer SAIH, der i rapporten dokumenterer over hundredevis af menneskerettighedsbrud inklusive drab, tæv og voldtægter, samt uddannelsesmæssig- og beskæftigelsesmæssig diskrimination af saharawierne i Vestsahara.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2016 - 09:37   19. jan. 2016 - 09:40

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt